Egészség

Nassolás helyett: változtassunk a szokásainkon

Tévénézés közben, az irodában, a buszon, olvasáshoz, utazás közben, amíg várakozunk – rengeteg apropót találhatunk, hogy csipegessünk valamit. Csakhogy az esetek többségében ilyenkor cukros, zsíros és egészségtelen ételek kerülnek a kezünk ügyébe. Mi meg csodálkozunk (?), hogy hízunk. Tehetünk ellene: nassolás helyett inkább változtassunk a szokásainkon!

Amikor leülünk megnézni a kedvenc sorozatunkat, automatikusan azon jár az eszünk, hogy mit eszegethetnénk közben – csak pár falattal indul, végül pár perc alatt kiürül a kekszesdoboz. De ugyanígy járhatunk az irodai nasival, vagy bármikor, amikor csak úgy rágcsálni támad kedvünk.

Miért változtatnánk ezen?

Mert általában valami egészségtelen, cukros vagy zsíros dolog akad ilyenkor a kezünk ügyébe. Csoki, csipsz, keksz, nápolyi, satöbbi. Mit tehetünk ellene? Változtassunk a szokásunkon!

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Hogyan?

Például úgy, hogy az előbb felsoroltak helyett gyümölcsöt (ősszel például szőlőt, szilvát, almát vagy körtét) együnk, esetleg friss zöldségekből készített falatkákat. És ott vannak a magok, amik bár tartalmaznak zsírt, de kellő mértékkel fogyaszthatók diéta idején is.

Aranyszabály: éhesen ne nassoljunk. Ha úgy érezzük, inkább együnk „valami rendeset”, főtt ételt vagy főételt, és utána jöhet a desszert, persze az is inkább az egészség jegyében. Ha nagyon finom nasi akadt a kezünkbe és talán még azt is belátjuk, hogy inkább hizlal, mintsem támogatja a fogyókúránkat, álljunk meg egy darabnál. Egy kocka (egy szelet) csoki, egy süti, egy (marék???) keksz. Ne ettől lakjunk jól és találjuk meg az észszerű mértéket.