Otthon

Túlzsúfolt tárolók: a felhalmozás és a rendetlenség jelei

A zsenik átlátják a káoszt – mondják gyakran azok, akik meglehetősen rendetlenek. Vagy saját rendszerezési módszerük mutatkozik mások számára rendetlenségnek, holott abban igenis van logika. Persze, de azért utalnak arra jelek, hogy túl sok cuccunk van, a lakás túlzsúfolt, mi pedig már képtelenek vagyunk kordában tartani a dolgainkat. Íme!

Egy nő gardróbjában vagy tökéletes rend uralkodik, vagy a káosz – köztes állapot nemigen létezik, mert vagy katonás sorban állnak a ruhák vagy csak visszadobáljuk az aznap „nem nyert” darabokat. És ha a rendetlenség kikúszik a szekrényből a fotelokra, székek háttámlájára, a kanapéra és ezeken túl akár a földre is – nos, talán ideje lenne selejtezni és jótékonykodni, mielőtt belefulladunk a saját ruhatárunkba.

De egy válogatás lehet a megoldás abban az esetben is, ha a nyaralás óta nem pakoltuk ki a bőröndünket, mert azok nélkül is vígan megvagyunk a hétköznapokban. Ez ugye felveti azt a kérdést is, hgy miért éppen azokat a ruhadarabokat csomagoltuk be magunknak, meg persze az is kérdés, hogy ha azóta sem volt rájuk szükségünk, akkor vajon szükségünk lesz-e valaha?

Fotó: Unsplash/ Stephen Di Donato

Fotó: Unsplash/Stephen Di Donato

Egymás tetején a fölösleges kacatok

Emlékbe egy bögre, egy póló, egy kép, egy hűtőmágnes, egy akármi mindig jó ötletnek tűnik, ráadásul ajándékba is szívesen adunk egymásnak konyhai eszközöket, lakásdekorokat. És ha valamiből már amúgy is volt kettő? Plusz azokat sem használtuk? A bögrék már egymás tetején vannak a szekrényben, és nem tudunk annyi embert vendégül látni, ahány tányér sorakozik két oszlopban a konyhaszekrényben? Miért nem szabadulunk meg a fölösleges eszközeinktől? Igaz, érzelmileg ragaszkodhatunk egyes dolgokhoz – de ha egy kicsit a józan eszünkre bízzuk magunkat, nem válunk meg szívesebben a fölösleges cuccoktól?

Különösen, ha nem tudunk leülni sem úgy, hogy ne kelljen egy kicsit arrébb pakolni valamit, vagy ha megérkezik a megrendelt csomagunk, ki sem bontjuk napokig, esetleg hetekig… Mert égető szükségünk nincs még egy sálra vagy cipőre, majd egyszer talán felvesszük… Lehet, hogy jobb lenne inkább egy nagyot szelektálni és csak a valóban használatban lévő dolgokat elrendezni otthon.