Otthon

Tudjuk-e, hány évig élt a legidősebb cica? – Elképesztő állati legek a világból

Az állatvilág rendkívül színes, nem csoda, hogy annyi természetfilm és kutatás foglalkozik vele. Ma van az állatok világnapja, ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk néhány egészen elképesztő érdekességet!

A legnagyobb állatfaj

A Föld legnagyobb jelenleg élő állata a kék bálna, súlya több mint 180 tonna, és átlagosan 25 méter hosszú. Körülbelül 80 évig él, és még hatalmas tömege ellenére is  képes akár 35 km/órára felgyorsulni.

https://www.instagram.com/p/BZ1CD-NnU1H/?tagged=whale

A legmagasabb kutya

Az idei Guinness-rekordok könyvébe került be Lizzy, a világ jelenleg élő legmagasabb kutyája –  96,41 cm! Fajtája szerint német dog, amelyeknél nem ritka a hatalmas méret. A világ eddigi legmagasabb kutyája egyébként 111,8 cm volt.

A leghosszabb életű cica

A Granpa, azaz nagypapa névre keresztelt cicus 34 évesen tért nyugovóra az örök cicamezőkön. Ez emberi évekre átszámítva 150 év!

A leglassabb állat

Az bizony nem más, mint a háromujjú lajhár! A közép- és dél-amerikai esőerdőkben őshonos állat átlagosan 2 méter/perc sebességgel mászik. Ám ha kölyke hívja a mamalajhárt, az akár 4 méter/perces sebességre is felgyorsulhat! Olykor mindannyian érezzük úgy, hogy ennél nagyobb tempóra nem vagyunk képesek, nemde?

https://www.instagram.com/p/BZ1IiOCB5ua/?tagged=sloth

A legügyesebb kutyus

Szintén idei Guinness-rekorder Smurf (angolul törpe), a hatéves Parson Russell terrier. A kutyus 1 perc alatt 32 trükköt csinált meg hibátlanul!

A legkisebb madár

Ha már a legnagyobbakról szó volt, nem mehetünk el szó nélkül a legkisebbek mellett sem. A világ legkisebb madara a méhkolibri, ami mindössze 6 (!) cm hosszú és kb. 2 gramm a súlya. Amilyen pici, olyan ügyes, hiszen képes egy helyben is „lebegni”, sőt, hátrafelé is tud repülni!

https://www.instagram.com/p/BPEF7RLgkfP/?tagged=beehummingbird