×

Otthon

A penész okozta betegségek 7 jele

A penész sok komoly egészségügyi probléma okozója lehet, főleg, ha olyan helyen található ez a káros anyag, ahol sokat tartózkodunk – például az otthonunkban vagy a munkahelyünkön. Sokkal gyakrabban jelenik meg esős, párás környezetben, hiszen a nedvesség elősegíti a penész terjedését.

A Környezetvédelmi Hivatal ajánlása szerint a nedves területeket a penész terjedésének megakadályozása érdekében 24-48 órán belül meg kell szárítani, hiszen a betegségeken kívül roncsolja a terjedési felületet is, legyen szó falakról, padlóról, mennyezetről, bútorokról, stb.

A penész a szervezetbe általában belélegezve kerül be. Ez úgy lehetséges, hogy a penész az emberi szemnek láthatatlan spórái által könnyen elszaporodik, így észre sem vesszük, mi kerül a levegőbe. Bőrön át is kapcsolatba kerülhetünk vele; elég, ha megérintünk egy láthatatlan spórákkal teli dolgot, majd hozzáérünk a bőrünkhöz, ahol a penész aztán könnyen bejut a szervezetbe. Ekkor kezdődhetnek el egyes egészségügyi problémák.

Fotó: iStock.com/OSchaumann

Fotó: iStock.com/OSchaumann

1. Nem húzódás okozta izomfájdalom

Nemcsak a kimerítő tevékenységek okozhatnak izomfájdalmat – ha nem végeztünk a közelmúltban megterhelő feladatokat, mégis fáj az izomzatunk, kezdhetünk gyanakodni, hogy a penész áll a háttérben! Ez a fajta fájdalom a test bármely részén megjelenhet.

2. Izomrángatózás, zsibbadás

Ismerős lehet a zsibbadás érzése, amelyet egy rossz helyzetben való elalvás után érzünk – ezt bizony penész is okozhatja!

3. Rossz hangulat

A penész okozta betegségeket kutatók szerint a lakásokban található penész negatív módon hat az ott lakók hangulatára. Kapcsolatot fedeztek fel a nedvesség, a penész jelenléte és a depresszió tünetei között. A mentális betegség és a nem ideális lakáskörülmények közötti összefüggés nem meglepő, sőt normális, főleg, ha nem mi alakítjuk a lakókörnyezet jellegét, és a környező levegő sem épp a legjobb. Ekkor a penész káros hatása ellen annak eltávolítása mellett szobanövényekkel és ventilátorral védekezhetünk.

4. Emésztési zavarok

Hányás, hasmenés, hasfájás és étvágytalanság – ezek a penész okozta betegségek jelei lehetnek. Bár ezeknek a tüneteknek a felbukkanásakor általában kevesebbet eszünk és le is fogyunk, ha mégis nőne a súlyunk, akkor azért is a „penészbetegségeket” tehetjük felelőssé.

5. Légzési nehézségek

Ezek a leggyakrabban jelentkező tünetek. A kutatók szerint a következő légzőszervi betegségek hozhatók kapcsolatba a penésszel: asztma, allergiás orrnyálkahártya-gyulladás, aspergillus okozta allergiás tüdőbetegség, arcüreggyulladás, hipersensitiv vírusos tüdőgyulladás.

Aki nem tud mélyeket lélegezni, levegő után kapkod, köhög, zihál vagy homloküregi problémákkal küzd, lehet, hogy penész okozta betegségben szenved. Ha fennáll ennek a gyanúja, mindenképpen forduljunk szakemberhez, és tájékoztassuk a penészgyanúról!

Fotó: iStock.com/avemario

Fotó: iStock.com/avemario

6. Szemérzékenység, fejfájás

A penészbetegségekhez kapcsolódhat a szem kipirosodása, a szúró érzés és a homályos látás. Egyesek szervezete allergén anyagként kezeli a penészt, ezért az immunrendszer fokozott működésbe kezd. Ha a tünetek hasonlóak a szénanátháéihoz, ráadásul fejfájás kíséri őket, érdemes orvost felkeresni.

7. Kevésbé gyakori tünetek

A betegség jelenlétéről más jelek alapján is meggyőződhetünk, ilyen például a fokozott szomjúságérzés és a vele járó fokozott vizelési igény, a remegés, súlygyarapodás, szédülés és a fémes szájíz.

A penészesedés megelőzése érdekében tömjünk be minden szivárgásra alkalmas rést. Ha valamiért nagyobb vízmennyiség került a lakásba, és éppen takarítjuk, kapcsoljunk be egy normál vagy elszívó ventilátort, vagy nyissuk ki az ablakot, hogy a huzat segítse a száradást és keringesse a levegőt.

A nedvesedésnek legjobban kitett területeket takarítsuk gyakran – ilyen például a zuhanyzó körüli rész. Így megelőzhető a penész újbóli megjelenése. Az átlagos takarítási módszer is megteszi, de hogy biztosra menjünk, tehetünk valamit a szánk és orrunk elé, nehogy belélegezzünk valamit.

Ha a lakásban víz okozta kár alakult ki, a penészt jobb, ha szakértő távolítja el. Az olyan anyagokat, amelyekben a penész könnyen megtelepszik, és nem lehet kimosni (szövetek, szőnyegek), érdemes eldobni.