Csillagok

6 lépés, hogy el tudjuk engedni a múltat

Mindenki múltjában találhatóak megpróbáltatások és bánat – legtöbbször tanulunk a hibáinkból és továbblépünk. Vannak azonban olyan pillanatok, emlékek az életünkben, amiket egyszerűen nem tudunk elengedni, pedig a boldogságunk útjában állnak. Íme 6 egyszerű lépés, ami segíthet nekünk ebben.

1. Ismerjük fel, hogy ideje továbblépni – Az elengedés legnehezebb része meghozni a döntést, hogy tovább kell lépnünk. Eleget szenvedtünk már a múltban a dolog miatt, ne rontsuk el vele a jövőnket is.
2. „Ha másképp csinálhatnám” lista – Írjuk össze, mit csináltunk volna másképp a közel- vagy távoli múltban. Ez segít abban, hogy tanuljunk a hibáinkból, és hogy a jövőben ne lépjünk ugyanabba a folyóba.
3. Higgyünk magunkban – A lényeg, hogy mindig tudjuk, mit csinálunk, és legyünk tisztában tetteink következményeivel. Ha hiszünk magunkban, a kisugárzásunk is pozitív lesz, és az önbizalom érzése segít túllépni a múltbéli fájdalmakon és a jövőre koncentrálni.

Fotó: Unsplash/ Morre Christophe

Fotó: Unsplash/ Morre Christophe

4. Meditáljunk – A meditáció segít a jelenben élni, megzabolázni negatív gondolatainkat és megtapasztalni a teljes nyugalom érzését.
5. Felejtsük el a félelmet – Ha a múltban kudarcot vallottunk valamiben, az elültethette bennünk a félelem érzését, hogy újra elkövetjük a hibát. Ez pedig a legnagyobb visszatartó erő. Szépen apránként próbáljuk legyőzni a félelmet, akár külső segítséggel is.
6. Bocsássunk meg – Mindenki követ el hibákat, de hosszú távon rágódni a dolgokon nem vezet semmi jóra. Ha mi hibáztunk, kérjünk bocsánatot, vigasztaljunk, és bocsássunk meg magunknak is. Ha minket bántottak meg, mérlegeljük, hogy érdemes-e fenntartanunk a kapcsolatot az illetővel, és ha igen, bocsássunk meg neki a boldogságunk érdekében.