Egészség

A túl sok alvás a demencia egyik korai tünete lehet

Amikor a nyugdíjas éveinkre gondolunk, gyakran felmerül bennünk, hogy akkor majd végre lesz időnk kialudni magunkat. Igen ám, de egy kutatás szerint a túl sok alvás összefüggésben állhat a demenciával.

A 2017-es tanulmányban, amelyet a Bostoni Egyetem orvosi iskolájának kutatói végeztek, közel 2500 felnőtt adatait vizsgálták. Férfiakat és nőket kérdeztek arról, hogy általában mennyit alszanak éjszaka és ezt követően 10 éven keresztül megfigyelték őket, hogy kialakul-e valamelyiküknél demencia. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak a fókuszcsoport alapján, hogy azoknál, akik egy éjszaka több mint 9 órát alszanak, hatszor nagyobb eséllyel alakult ki ez az időskori betegség, mint azoknál, akik kevesebb időt töltöttek alvással. A megfigyelés során azt is észlelték, hogy akik többet alszanak, azoknak kisebb az agyi térfogatuk.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

A kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy mostantól állítsuk korábbra a vekkert, ha nem akarunk öregkorunkban demenciával küzdeni. Dr. Sudha Seshari, a Bostoni Egyetem neurológia professzora szerint ugyanis nem a sok alvás okoz demenciát, hanem épp fordítva, a demencia okozhatja az alvással töltött órák növekedését, tehát ez lehet a betegség egyik korai tünete. Ha pedig így van, az nagy előrelépést jelent a betegség kutatásában, hiszen segíthet már a kezdeti stádiumban felismerni a jeleket.

De vajon mi okozhatja az összefüggést, miért okozna a demencia több alvást? Dr. Seshari szerint még nem tudják a biztos válaszokat, de feltételezik, hogy az elhúzódó alvás során a szervezet próbálja megakadályozni az úgy nevezett béta-amiloid plakkok felhalmozódását, amiket a kutatók már hosszú ideje összefüggésbe hoznak az Alzheimer-kór kialakulásával is.