Csillagok

Bécstől Afrikáig – Filmek, melyektől azonnal megjön a kedvünk az utazáshoz

Volt már úgy, hogy megnéztünk egy filmet, s rögtön ültünk is a géphez ellenőrizni, vajon mennyiért jutnánk el abba a városba, ahol játszódik? Összegyűjtöttük a legjobb utazós filmeket, melyek meghozzák a kedvünket.

Római vakáció

Ez az 1953-as film mára már szinte fogalom. Gregory Peck és a csodás Audrey Hepburn kettőse lenyűgözően jól működik: a hercegnő és a újságíró szerelme a csodás Róma, az Örök Város díszletei közt szökken szárba. A film érdekessége, hogy Anna hercegnő szerepét eredetileg Elizabeth Taylornak szánták, s az is kuriózum, hogy a filmet teljes egészében Olaszországban, Rómában vették fel. Ms. Hepburn ezért az alakításáért kapta meg élete egyetlen Oscar-díját.

 

Távol Afrikától

Akit a szavanna világa, az érintetlen természet s a csodás egzotikus állatok villanyoznak fel, az biztosan megnézte már Meryl Streep és Robert Redford főszereplésével a Távol Afrikától című csodálatos filmet, melynek segítségével nemcsak térben, de időben is útra kelhetünk.

 

Mielőtt felkel a nap 

Akármelyik korszakában nézi meg az ember ezt a filmet, biztosan nyomot hagy a lelkében. Fiatalság, szerelem, Bécs. Tökéletes alkotás. Ethan Hawke és Julie Delpy karakterei, a francia Céline és az amerikai Jesse egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze, s leszállnak Bécsben, hogy egy éjszakát a városban töltsenek, s természetesen, hogy szerelembe essenek. A film végén megbeszélik, hogy fél év múlva ezen a napon újra találkoznak a bécsi vasútállomáson. A jó hír, hogy a filmnek van folytatása, Mielőtt lemegy a nap címmel, amiben kiderül, vajon találkoztak-e 6 hónap múlva, s ez a film pedig a csodás Párizs utcáin és terein játszódik.

 

Út a vadonba

Aki a városi díszlet helyett jobban kedveli a természetet, a vadont, az feltétlenül nézze meg ezt a filmet, hiszen elképesztő tájakra juthatunk el a segítségével. A frissdiplomás, 22 éves Christopher ahelyett, hogy nekivágna a nagybetűs életnek s elkezdené építgetni a karrierjét, inkább a vadonnak vág neki, az ismeretlennek. Aki elég fogékony rá, az nemcsak a fizikai, de a belső utazáshoz is kedvet kaphat. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel, rendezője és a forgatókönyvíró egyaránt Sean Penn.

 

Ízek, imák, szerelmek 

Természetesen ebből a felsorolásból nem maradhat ki ez a legendás film, az isteni Julia Roberts főszereplésével: Liznek mindene megvan, mégsem boldog, így elhatározza, hogy feladja az életét, s megkeresi valahol az ő igazi útját. Legnagyobb szerencsénkre a világ legszebb tájaira utazik, ahová mi, nézők is elkísérhetjük.

 

Walter Mitty titkos élete 

A nem mindennapos romantikus komédia James Thurber 1939-ben megjelent azonos című novellájának a feldolgozása, főszerepben Ben Stiller, aki egy híres magazin fotóosztályának alkalmazottjaként egy elveszett negatív nyomába ered, s mesés tájakra utazik el, életében először valóban a tettek mezejére lép. Grönland, Izland, a Himalája és Afganisztán csodás vidékeit keresi fel.

 

Mamma Mia! 

A 2008-as brit–német–amerikai film hatalmas siker volt annak idején, s ez a diadalmenet még mind a mai napig tart. Persze mit is várunk ennyi ABBA-slágertől? A helyszín is varázslatos, gyönyörű kis görög sziget, ahová egyszer feltétlenül el kell jutnia mindenkinek.