×

Egészség

Vitaminbomba, ami kívülről-belülről ápol – A gesztenye jótékony hatásai

Ha ősz, akkor gesztenye! Rengeteg gesztenyés finomságot készíthetünk ilyenkor, de önmagában a sült gesztenye is fantasztikus csemege. Ám azt tudtuk, milyen jó hatással van ez a termés az egészségünkre és a szépségünkre?

Igazi vitaminbomba

A gesztenye kiváló E-vitamin-forrás, aminek fontos szerepe van az öregedés folyamatának lassításában, így pedig a látható jelek késleltetésében, de a szívünk és szellemünk egészségéért is felel. Emellett található benne B1-, B2- és B6-vitamin, amelyek az idegrendszer, az anyagcsere és a vérképző folyamatok megfelelő működéséért felelnek. Ha mindez még nem volna elég, C-vitaminban is bővelkedik, amit a hűvösre forduló időben nagyon fontos pótolnunk, hogy megerősítsük immunrendszerünket. Elsőre talán furcsának tűnhet, de sokkal több ásványi anyag található a gesztenyében, mint a gyümölcsökben. Ezek a kalcium, kálium, foszfor, vas, nátrium, magnézium és réz. Élelmi rostban is gazdag, így kis mennyiség is csökkenti az éhségérzetet, és jó hatással van a bélműködésre.

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

Gesztenyetea

A szelídgesztenye héjából készült főzetet használhatjuk légzőszervi panaszokra: enyhíti a köhögést, oldja a hurutot és megnyugtatja a nyálkahártyát. De a vadgesztenyét se felejtsük el – a leveleiből főzött gyógytea fogyasztása jótékonyan hat az emésztésünkre és enyhíti a gyomorgörcsöt.

Külsőleg

A gesztenyét a szépségápolásban is bevethetjük: ha natúr testápolóba gesztenyekivonatot keverünk, szuper feszesítő krémet kaphatunk. Kenjük vele rendszeresen a dekoltázsunkat, nyakunkat, kezeinket, sőt a narancsbőrös területeket is, hiszen serkenti a vérkeringést, ezáltal pedig elősegíti a méregtelenítő folyamatokat.