Egészség

6 ok, amiért már ma érdemes elkezdenünk meditálni

A nyugati világban is egyre népszerűbb a meditáció, hiszen jótékony hatásai még a szkeptikusokat is meggyőzik, ha egyszer kipróbálják. Lássuk, mi mindent nyerhetünk azzal, ha már ma elkezdjük gyakorolni!

1. Csökkenti a stresszt: A meditáció lelassítja zakatoló szívünket, és csökkenti szervezetünkben a kortizol szintjét, amit más néven stresszhormonnak is neveznek.
2. Lecsendesíti a csapongó gondolatokat: Ha állandóan pörög az agyunk, és mindig mindent túlanalizálunk, a meditáció segíthet megnyugtatni elménket. Közben csak egyetlen dologra koncentrálunk, ami persze eleinte nagyon nehéz lesz, de rendszeres gyakorlással elérhetjük a kívánt hatást.
3. Javítja az alvás minőségét: A csapongó gondolatok az elalvást is megnehezítik, ám ha lefekvés előtt meditálunk, tökéletesen ráhangolódhatunk a pihenésre, és az alvás egy teljesen új szintjét tapasztalhatjuk meg.

Fotó: iStock.com/littlehenrabi

Fotó: iStock.com/littlehenrabi

4. Megszünteti az érzelmek hullámzását: Segít egyensúlyban tartani érzelmeinket, hatására sokkal egészségesebben tudjuk majd kifejezni érzéseinket, és nehezen is billenünk ki ebből az egyensúlyi állapotból.
5. Javítja a koncentrációs készséget: A meditáció célja, hogy egyetlen dologra összpontosítsuk figyelmünket. Ez az egyhegyű figyelem pedig jelentősen növeli koncentrációs készségünket, aminek a mindennapi életben is nagy hasznát vehetjük.
6. Fiatalon tart: Az összes eddig felsorolt pozitívum ahhoz is hozzájárul, hogy késleltessük az öregedést. A stressz csökkentése és elménk pallérozása testi és szellemi frissességünket is segít megőrizni.