×

Egészség

5 egyszerű ötlet a stressz csökkentése érdekében

A teendőink listája végtelen, próbálunk egyensúlyozni a munka és a magánélet között – több-kevesebb sikerrel. Feszültek vagyunk, idegesek és türelmetlenek. Megemelkedik a szervezetünkben a kortizol elnevezésű hormon szintje, ami egyenes úton vezet ahhoz, hogy egyre inkább stresszesnek érezzük magunkat.

A szakemberek szerint a kortizol nevű hormon normális mennyiségben hasznos, hiszen segít megőrizni az immunrendszerünk és az anyagcserénk egészséges működését. A magas kortizolszint azonban kedvezőtlen hatással lehet a mentális és fizikai egészségünkre is, könnyen fejfájást, fáradtságot és depressziót okozhat. No meg persze a stresszt, akár hosszan tartót is. És ezekre, ugye, semmi, de semmi szükségünk.

Függetlenül attól, hogy milyen mértékben érezzük a különféle, fent említett tüneteket, érdemes (ajánlott) csökkenteni a kortizolszintünket, vagyis hogy természetes módon űzzük el a rossz hangulatot és a stresszt a mindennapjainkból. 5 egyszerű ötletet találtunk ehhez, mutatjuk, mik ezek!

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

Meditáljunk

Számos mód van arra, hogy meditatív állapotba kerülhessünk, ezért keressük meg azt, amelyik a leginkább beleillik az életünkbe, a mindennapjainkba. Nehéz kikapcsolni, amikor gondolkodunk, rohanunk, tesszük a dolgunkat, ezért például kezdjük meditatív gyakorlatokkal a napunkat, mint például egy pár perces jóga.

Használjunk illóolajokat

A levendula- és az eukaliptuszillatú illóolajok segíthetnek megnyugodni – használjuk esténként ezeket, amikor már hazaértünk, és békében vagyunk otthon a családdal, a szeretteink körében. Vagy akár tehetünk pár cseppet a fürdővizünkbe is ezekből.

Mozogjunk

Testmozgás közben ugyanis olyan hormonok kerülnek a véráramba, amelyek nemcsak fizikailag, de szellemi és érzelmi szempontból is pozitívan hatnak ránk. Ilyen hormon például a szerotonin, a dopamin és az endorfin, amelyek nagyban hozzájárulnak a jólét, a boldogság és a termelékenység pozitív érzéséhez.

Fogyasszunk adaptogéneket

Az adaptogének különféle természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, és amelyeknek általában nincsenek nem kívánatos mellékhatásai (Wikipédia). Ilyen például a fokhagyma, a ginszeng, a kasvirág, a ginkgo és az aranygyökér.

Aludjunk eleget

Ha nem alszunk megfelelő ideig, az bizony befolyásolhatja a szervezet hormonszabályozásának képességét. A szervezetünknek is megvan az az idő, amire szüksége van ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan is regenerálódjon, miközben mi alszunk.