Egészség

A szorongás meglepő fizikai tünetei

Annak ellenére, hogy a szorongás nem ritka betegség, hajlamosak vagyunk mégis figyelmen kívül hagyni a betegségre utaló tüneteket. Ilyen például az alvászavar – persze nem minden alvászavar jelenti azt, hogy valaki szorongásos betegségben szenved, de mégis számításba kellene venni.

„A szorongással általában véletlen vagy stresszes helyzetekre reagálunk – mondta Shoshana Ungerleider kaliforniai szakember. – Olykor a szorongás normális reakció, és valójában hasznos is lehet, mindezek ellenére a szorongásos rendellenesség olyan állapot, amelyet jellemzően a túlzott félelem (azaz a vélt vagy valós fenyegetés érzelmi válasza) és/vagy szorongás (azaz aggodalom a jövőbeli fenyegetés miatt) jellemez. Negatív viselkedési és érzelmi következményei vannak, amelyek negatívan befolyásolják az egyén mindennapi életét.”

Rengeteg közös tünete van a szorongásnak, amely ismerős lehet a számunkra is, mint például a pánik vagy rettegés, az émelygés, a légszomj és a szédülés. De vannak olyan tünetek is, amelyek nem gyakoriak, ehhez képest igen különösek, mégsem szabad figyelmen kívül hagyni azokat.

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Hallucinációk, képzelgések

Bár a vizuális hallucinációk is a szorongás tünetei lehetnek, létezik egy másikfajta hallucináció is, amiről talán még nem is hallottunk, ez pedig az, amikor szagokat és illatokat hallucinál valaki, pedig azok nincsenek is.

Aktívabb bélműködés

Állítólag teljesen normális a bélgázok felhalmozódása, amikor aggódunk. „A szorongás hatására fokozott savtermelés indul be a gyomorban, ami gyomor/bél rendszeri zavarokat okozhat, valamint túl sok levegőt nyelünk ilyenkor” – magyarázta a szakember.

Nehezebb elaludni

Ha rendszeresen nyugtalanok az éjszakáink, csak forgolódunk és nehezen alszunk el, ismét lehetséges, hogy ebben is a szorongás a ludas.

Szüntelen ásítás

Lehet, hogy csak az előbb említett alvásprobléma az oka, de a gyakori ásítás egy újabb különös tünete a szorongásnak.

Hasmenés

Ha hasmenést tapasztalunk, és nem tudjuk kitalálni az okát, könnyen a szorongás lehet hibás. Az irritábilis bél szindrómát és a gyomor-, illetve bélrendszeri problémákat, mint például a hasmenést, a székrekedést és az általános kellemetlen érzést is lehet, hogy fel kell írnunk a szorongás számlájára.