Egészség

Minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott az országban

A dietetikusok szövetsége szerint minden negyedik gyermeket érint a túlsúly vagy az elhízás Magyarországon. Fontos megjegyezni, hogy a túlsúly az enyhébb, az elhízás a nagyobb mértékű testtömegtöbbletet jelenti.

Minden negyedik gyermeket érint a túlsúly vagy az elhízás hazánkban – ezt mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke vasárnap az M1 aktuális csatornán az MTI tájékoztatása szerint. Azt is közölte, hogy a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, majd hozzátette, hogy a túlsúly az enyhébb, az elhízás a nagyobb mértékű testtömegtöbbletet jelenti.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Kubányi Jolán felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi jelentése szerint már az öt év alatti gyermekeknél is megjelenik ez a probléma, 41 millióra tehető közöttük azok száma, akiket érint. Szerinte ez is azt mutatja, hogy minél korábban kell elkezdeni tenni a megelőzésért – hangsúlyozta.

Túlsúlyos fiatalok

Korábban megírtuk, hogy a túlsúlyos vagy elhízott fiatalok jövőjére, felnőttkorára is hasonló kép vetítődik, ezért fontos őket rávezetni a helyes táplálkozás és a mozgás fontosságára – mondta korábban Miháldy Kinga dietetikus. A szakértő hozzátette, hogy az egyes felmérések szerint a gyermekek negyede-harmada súlyfelesleggel küzd, bár az utóbbi időben nem emelkedik az elhízottak száma. A menzareformmal is az egészséges táplálkozást igyekeznek megtanítani. Sarkalatos kérdés a zöldségek, gyümölcsök mindennapos fogyasztása, a cukor- és sóhasználat visszaszorítása, valamint a megfelelő mennyiségű tej, tejtermék bevitele.