Egészség

Diéta és sport: tegyünk már ma a diabétesz ellen!

Bár még mindig időskori betegség, már egyre fiatalabb korban is jelentkezhet a 2-es típusú diabétesz. Ha időben kiszűrik az emelkedett vércukorértéket, és az nem túl magas, akkor akár csak a diéta tartása is elegendő terápia lehet a sikeres kezeléshez. Ha azonban későn veszik észre, akkor jelentkeznek a cukorbetegségre jellemző szövődmények, mint például a szemfenék, az idegrendszer és a vese károsodása. Dr. Várkonyi Tamás egyetemi docenssel, a Magyar Diabetes Társaság főtitkárával beszélgettünk a betegségről.

A felmérések szerint Magyarország lakosságának 7,5-8 százalékát érinti a diabétesz valamilyen formája. Az 1-es típusú diabétesz ennek az 5-10 százalékát adja ki, a 2-es típusú pedig a 90-95 százalékát. Az óriási különbség a kettő között az, hogy az 1-es típusú diabétesz hirtelen alakul ki: leáll az inzulin termelése, és rögtön jelentkeznek az ezzel járó tünetek. Viszonylag fiatalon, de akár már gyerekkorban is jelentkezhet, és markáns tünetei vannak. A 2-es típusú diabétesz azonban lassan, lappangva alakul ki, nincsenek azonnali tünetek, és számos társbetegség társul hozzá. Ebben az esetben nem az inzulintermeléssel van a probléma, hanem sokkal inkább az inzulin hatásának romlásával. S mivel semmilyen látványos tünete nincsen, ezért fontos, hogy minél korábban kiszűrjék, illetve az, hogy az életmód megváltoztatásával, diétával és sporttal megelőzzük a betegség kialakulását.

Fotó: iStock.com/Aamulya

Fotó: iStock.com/Aamulya

„A cukorbetegek többsége kettes típusú diabéteszben szenved. Ebben az esetben a cukorbetegség kialakulásának az elején semmilyen konkrét panasz nem jelentkezik, ennek ellenére a magasabb vércukorértékek már kimutathatóak a szűrések során, illetve az már kifejti a káros hatásait. Sőt, azt is szokták mondani, hogy ez az úgynevezett prediabéteszben is így van, amikor például az evés utáni vércukor már magasabb, de még nem éri el a diabétesz szintjét. Már ekkor is fennáll a nagy verőerek károsodásának kockázata. És ahogyan ez átalakul cukorbetegséggé, annak megfelelően bekövetkezik a kis erek károsodása is. Megjelennek a cukorbetegségre jellemző szövődmények, mint például a szemfenék, az idegrendszer és a vese károsodása. Az esetek többségében tehát panaszmentesen kialakul már egy bizonyos mértékű, magasabb vércukorérték, ami agresszív részben a szervek működésére nézve, részben pedig a szervek felépítésének károsodására vonatkozóan” – magyarázta a tüneteket dr. Várkonyi Tamás egyetemi docens, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára.

A szakember elmondta, hogy az utóbbi étvized(ek)ben változott a veszélyeztetettek köre, mert míg régebben jellemzően az időskor betegsége volt a 2-es típusú diabétesz, mára ez az életkori jellemző egyre inkább korábbra tolódott, és most már egészen fiatalon, akár gyermekkorban is kialakulhat annak ellenére, hogy a betegek többsége még mindig az idősebb generációból kerül ki. „A kialakulásában vannak környezeti és életmóddal kapcsolatos tényezők a genetikai faktorok, a genetikai hajlam mellett. Ilyen külső tényező lehet a kevés fizikai aktivitás, a testsúlynövekedés, az egészségtelen, nagy kalóriatartalmú ételek és italok fogyasztása. Ezek mind elősegíthetik azt, hogy valakinél kialakuljon ez a betegség. S ha még fogékony, genetikailag hajlamos is erre, akkor még nagyobb a valószínűsége annak, hogy diabéteszes lesz” – tudtuk meg dr. Várkonyi Tamástól.

Egy kiadós séta is nagy segítség lehet

A Szegedi Tudományegyetem 1. számú Belgyógyászati Klinika szakorvosa hozzátette, hogy a zsigerek között elhelyezkedő zsírszövet, vagyis a pocakra lokalizálódó elhízás egészen biztos, hogy rontja a saját inzulinunk hatását. Teljesen egyértelmű összefüggést találtak ugyanis a kettő között. S ha valaki el tudja érni, hogy a hasára koncentrálódó elhízása csökkenjen, vagyis csökkenjen az a zsírszövet, ami a hasüregben van, akkor egészen biztosan javulni fog a cukoranyagcseréje. De olyan vizsgálatokat is végeztek, amelyek azt igazolták, hogy ha valaki sportol, akár már egy alkalom után is, de a rendszeres sportolást követően biztosan javul az inzulin hatása. Ha valaki sokat sportol, annál ugyanis javul az izmokba történő cukorfelvétel, ezáltal csökken a vércukorérték, és azzal, hogy javul a saját inzulin hatása, javul a beteg általános anyagcsere-állapota is.

Fotó: iStock.com/NoppawanLaisuan

Fotó: iStock.com/NoppawanLaisuan

„A diabétesz szempontjából nagyon fontos hangsúlyozni a személyreszabottságot akár a terápiát, akár az életmódra vonatkozó tanácsokat, akár a diétát nézzük – magyarázta a szakorvos. – Ha például valaki idősebb, akkor természetesen az életkorának, illetve a fizikai állapotának megfelelő mértékű sportot kell javasolni, ami lehet akár egy kiadós séta is. Szoktuk azt is mondani, hogy már az is segítség, ha valaki inkább sétál néhány buszmegállónyit, vagy nem lifttel megy fel a második, harmadik emeletre, hanem lépcsőn. Sokszor már ezek a kis dolgok is nagy előnyt jelenthetnek” – árulta el, hozzátéve, hogy a kialakult betegség esetén az életmód-változtatás hatására az orvos csökkentheti a kiadott gyógyszermennyiséget, de az is előfordulhat, hogy a gyógyszer elhagyható lesz. A 2-es típusú diabétesz esetében ugyanis akár már a diéta is terápia lehet önmagában, ha nem annyira súlyos még a cukoranyagcsere-eltérés.

A témával Diabétesz címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A Stúdióban beszélget Kovács Áron, Hevesi Tamás és dr. Hidvégi Tibor PhD, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.