×

Csillagok

Érdekes random tények, amelyektől leesik az állunk

Az internet korában könnyen azt hihetjük magunkról, hogy már mindent tudunk. A válaszokat percek alatt megtaláljuk a legőrültebb kérdéseinkre is, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már nem igazán érhet minket meglepetés. Összeszedtünk most néhány – teljesen random – érdekességet a világ minden tájáról, amelyek ráébreszthetnek minket arra, hogy van még mit tanulnunk.

A ketchupot eredetileg orvosságként kezdték árulni az 1830-as években

30 évvel azelőtt, hogy a Heinz elkezdte volna bepalackozni és a boltokban árulni fűszer formájában, egy dr. John Cook Bennet nevű ohiói orvos úgy gondolta, hogy a paradicsom alapú pép gyomornyugtató hatású, amely segít enyhíteni a hasmenéses tüneteket és az emésztési zavart. Az ő ketchupja nem szósz, hanem tabletta formájában került a boltokba, de hamar kiderült, hogy bár a paradicsomszósz valóban sok vitamint tartalmaz, gyógyhatása nincs.

https://www.instagram.com/p/BXjaoRQF_OX/?tagged=vintageheinz

Robert Todd Lincoln, Abraham Lincoln fia két elnök meggyilkolásakor is jelen volt

Összesen négy amerikai elnökgyilkosság volt a történelem során, a fiatal Robert Todd, Abraham Lincoln legidősebb fia ebből kettőnél is jelen volt. (Apja meggyilkolásakor, 1865-ben a tervek szerint ő is ott lett volna a washingtoni Ford Színházban, végül a Fehér Házban maradt, így nem volt tanúja a tragédiának.) Tizenhat évvel később Robert Todd Lincoln Andrew Garfield kormányának hadügyminisztereként dolgozott, amikor Garfieldot 1881-ben lelőtték. Újabb 20 évvel később, 1901-ben Lincolnt pánamerikai választásokra invitálta Buffalóba az akkori elnök, William McKinley, akivel a helyszínen végzett egy lengyel anarchista.

https://www.instagram.com/p/b3-22BHGej/?tagged=roberttoddlincoln

Új-Zélandon, Dunedin városában található a világ legmeredekebb lakott utcája, a Baldwin Street

A csupán 250 méteres utca a legmeredekebb pontján 35%-os, vagyis 19°-os lejtésű. Ennél a szögnél a legtöbbször már lépcsőt szoktak kialakítani, ebben az esetben azonban úgy tervezték meg az úthálózatot a gyarmatosítás idején, hogy a tervezők Londonban voltak, vagyis helyismeret hiányában nem ismerhették az utca domborzati viszonyait. A helyiek mára megszerették a különleges utcát, ez lett a város egyik látványossága, sőt, minden nyáron futóversenyt rendeznek az utca aljáról a tetejéig és vissza.

https://www.instagram.com/p/BZ8hN24DfXe/?taken-at=1028848080

Miami az Amerikai Egyesült Államok egyetlen olyan városa, amelyet nő alapított

Julia Tuttle, akit csak úgy emlegetnek, hogy „Miami édesanyja”, üzletasszony volt, clevelandi citruskereskedőként pedig hatalmas területeket vásárolt fel a környéken, így a mai Miami eredetileg az ő tulajdona volt. 1896-ban ő jegyeztette be a várost, akkor még csupán 300 lakójával együtt. Emlékére egy szobrot állítottak fel róla a városban, a Bayfront Parkban.

https://www.instagram.com/p/BRYhdPDhaNL/?tagged=juliatuttle

Kentucky állam repülőterén terápiás törpelovak segítik a szorongó utasokat

Vannak, akik különösen nehezen viselik a repülést, az ő megnyugtatásukra találták ki az Egyesült Államok több repterén is működő programot, amely során terápiás állatok segítenek az utasok megnyugtatásában, illetve a stressz csökkentésében. Jelenleg nagyjából 30 ilyen amerikai repülőtér létezik, de csak a Kentucky állambeli Cincinnati repülőterén találkozhatnak az utasok időnként terápiás törpelovakkal. Az állatok rövid kiképzésen is részt vettek, hogy megszokják a környezetet és hatalmas népszerűségnek örvendenek.

https://www.instagram.com/p/Bacnln2nOvn/?tagged=minihorse