Siker

Így számoljunk le a panaszkodással 5 lépésben

A stresszes helyzetek elkerülhetetlenek a mindennapi életben, és bármennyire is szeretnénk, előfordul, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan elterveztük. Ezért érthető, ha néhanapján panaszkodunk, azonban ha folyamatosan csak negatív mondatok hagyják el a szánkat, az a gondolkodásmódunkra és az egészségünkre is rossz hatással van. Íme 5 lépés, hogy végleg leszámoljunk a panaszkodással!

Erősítsük a pozitív hozzáállásunkat

Persze ezt könnyű mondani, de kezdjük kicsiben. Amikor valami rosszul alakul, állítsunk mellé párba valami pozitívat abból a napból. Vagy keressük a rossz helyzetben is a jót, és gondoljunk arra, hogy ez csak egy pillanatnyi állapot. Azzal, hogy a negatív dolgokon kesergünk, sem magunkon, sem a helyzeten nem segítünk.

Tanuljunk meg elfogadni

A változás ellen nem tehetünk semmit, bármennyire is próbálkozunk. Az élet velejárója, hogy a dolgok változnak, és ahelyett, hogy lázadnánk ellene, tanuljuk meg elfogadni. Éljük meg a szomorúságot is, hiszen az segít feldolgozni a helyzettel járó traumát. De ne ragadjunk benne, hanem lássuk meg a változással járó új lehetőségeket.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Éljünk a jelenben

Lehet, hogy közhelyesen hangzik, pedig ez az egyik legfontosabb dolog a boldogságunk érdekében. A múlton már nem változtathatunk, a jövőn pedig felesleges aggódni – éppen ezért panaszkodni bármelyik miatt is csak energiánk pazarlása.

Legyünk felelősek

Vállaljunk felelősséget a hibáinkért, de másokét ne vállaljuk magunkra. Az első lépés ehhez, hogy növeljük az önbizalmunkat, és vizsgáljuk meg a különböző helyzetekben adott reakcióinkat. Vegyük magunkat körbe olyan emberekkel, akik tisztelnek minket és őszinték velünk, és kerüljük azokat, akik negatívan szemlélik a világot.

Ne rágódjunk a problémákon

Ne engedjük, hogy a mindennapi problémák megakadályozzanak minket céljaink elérésében. Mindig lesznek olyan szituációk és emberek, akik bosszantanak bennünket, ám nem szabad teret engednünk ennek az érzésnek. Semmi sem tart örökké, mindig tartsuk ezt szem előtt.