Egészség

Gyógynövényekkel a klimax kellemetlen tünetei ellen

Egyszer mindannyian elérünk a változókorba, ki már a negyvenes éveiben, ki később. A hormonszint ingadozása miatt kellemetlen tünetekkel találkozhatunk, ám a gyógynövények segítenek minél kevesebb nehézséggel átvészelni az átmeneti állapotot.

Természetes női ciklusunk egyik állomása a változókor, amikor a peteérés egyre ritkább, a menstruációnk rendszertelenné, erősebbé válhat, majd elmaradozik, rövidebbé válik, végül pedig megszűnik. A testben először a tüszőrepedés marad el, később a tüszőérés is, ami miatt ösztrogénhiány alakulhat ki. Azt, hogy pontosan milyen fázisában vagyunk a változókornak, és milyen hormonok pótlása enyhítené a tüneteket, mindig orvos dönti el, hiszen ő adhat akár vérvételre, akár más vizsgálatokra beutalót, ő látja aktuális állapotunkat. A jó hír az, hogy ma már sokféle hormonális és hormonmentes megoldást találunk a hőhullámokra, a szorongásra, a depresszióra, az ösztrogénhiány esetleges komolyabb szövődményeire is. S mint a legtöbb esetben, a gyógynövények itt is jó barátaink lehetnek – természetesen rendszeres orvosi ellenőrzés és engedély mellett.

Barátcserje

Az egyik legnépszerűbb gyógynövény, amit a női hormonok zavarára használnak. A klimax előtt vérzészavaroknál, szoptatási nehézségeknél alkalmazzák, de a változókorban is segít enyhíteni a tüneteket. Nem is akárhogy: serkenti az agyalapi mirigyet, s vele együtt a progeszteron termelődését, ami a klimax kezdeti szakaszában nagyon sokat segíthet. Csökkenti a mellfeszülést, az ingerültséget, a szorongást, akár a hőhullámokat is. Kapszulában vagy teában szerezhetjük be.

Fotó: iStock.com/kerdkanno

Fotó: iStock.com/kerdkanno

Cickafark

A legismertebb női gyógynövény, hiszen menstruációs panaszokra, felfázásra, görcsökre is használjuk. Ösztrogénszerű és gyulladásgátló hatása van, az emésztést is javítja, segíthet a menopauzában tapasztalt közti vérzések ellen. Rétipalástfű-levéllel és pásztortáska-hajtással keverve érdemes gyógyteaként fogyasztani, minden nap egy csészével.

Kínai angyalgyökér

Nem véletlenül emlegetik a nők ginzengjeként, de vigyázzunk, hogy ne keverjük össze az orvosi vagy erdei angyalgyökérrel, ha pedig magunk szednénk, a bürökkel. Erősen ajánlott kapszulában vagy teában beszerezni, ugyanis, ahogy neve is mutatja, Kínában – illteve Japánban – terem, és nem hazánkban. Menopauza előtt segít szabályozni a rendszertelen menstruációt, beállítja a hormonegyensúlyt, oldja a görcsöket, és gyulladásgátló hatású.

Poloskafű és zsálya

Az észak-amerikai indiánok is ismerték és használták, manapság a klimax tüneteinek enyhítésekor vesszük elő. A poloskafű vagy poloskavész, szebbik nevén indiánasszony-gyökér vizes vagy alkoholos kivonata enyhíti a depressziót, javítja a hangulatunkat, ösztrogénszerű anyagai csökkentik a hőhullámokat, a görcsöket, rendezik a menstruációt. A zsálya szintén hasonló javulást hozhat, de a legtöbbet a hőhullámok és azokkal járó erős izzadás ellen segít.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Vöröshere és jamgyökér

Bőr- és légúti betegségekre is jól használható, de nem hiányozhat a klimax kezelésekor sem a házi patikánkból. Csökkenti a hormoningadozásokkal járó tüneteket, kiegyensúlyozottabbak, erősebbek, magabiztosabbak lehetünk használatától. Gyakran találjuk meg változókori panaszokra ajánlott teakeverékekben, ahogy a mexikói jamgyökeret is, amelynek DHEA nevű összetevője a női hormonok előanyagaként viselkedik. Egyesek szerint sokat emel a libidón és az immunrendszer aktivitásán is.

Orbáncfű

Ismert idegnyugtató gyógynövény, oldja a stresszt, enyhíti a depressziós tüneteket, javítja a közérzetet, és sokat segít álmatlanság ellen is. Hacsak nem szedünk antidepresszánsokat, fogamzásgátlót, epilepsziára használt szereket vagy vérhígítót, illetve ha az orvosunk is áldását adta rá, hetekig ihatjuk kúraszerűen gyógyteaként.