×

Egészség

Közeleg az influenzajárvány – oltassunk vagy ne?

A 60 évnél idősebbeknek, a kétévesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát Szlávik János infektológus főorvos szerint.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa közölte: a vakcina a beadása után két héttel már védetté tesz az influenza ellen, így aki nem akar 3–5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait és munkatársait megfertőzni, annak érdemes az oltást választania – olvasható az MTI-n. A védettség természetesen nem százszázalékos, de súlyos influenzája semmiképp nem lesz annak, aki beoltatja magát – tette hozzá a szakember.

 Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Szlávik János ismertetése szerint Magyarországon jelenleg nincs influenza-megbetegedés. Az előző évek tapasztalatai szerint november–decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány pedig általában januárban kezdődik, amikor a gyerekek a téli szünet után visszamennek az iskolába. Rendszerint februárban van a legtöbb megbetegedés, az pedig, hogy meddig tart a járvány, többnyire az időjárás függvénye: ha hosszú a tél, akár márciusig is elhúzódhat az influenzaszezon. A főorvos kitért arra is, hogy az influenza az egészséges immunrendszerű fiatalokra nem jelent veszélyt, de a rizikócsoportok tagjainál igenis veszélyes, akár halálos is lehet, ez látszik abból is, hogy Magyarországon minden évben februárban, a járvány tetőzésének időszakában hal meg a legtöbb ember.