Egészség

Feledékenység és rossz koncentráció: a krónikus fáradtság jelei lehetnek

Előfordult már velünk, hogy beléptünk a konyhába és fogalmunk sem volt, miért mentünk oda? Vagy elszaladtunk a boltba valamiért, de mire odaértünk, egyszerűen nem jutott eszünkbe, miért is mentünk? (Aztán persze csak azt az egy dolgot nem vettük meg.) Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor úgy érzi, hogy használhatatlan. Fáradt, nem tud gondolkodni, képtelen koncentrálni, minden elfelejt.

Ezt a feledékenységet, koncentrációzavart és fáradtságot több dolog is okozhatja. Sokszor segítséget jelenthet, ha kipihenjük, kialusszuk magunkat, máskor azonban előfordulhat, hogy ez nem elég. Ha hosszabb ideig tart ez az állapot, az akár depresszióhoz, szorongáshoz is vezethet a szakemberek szerint.

A krónikus fáradtság, ami miatt többek között a fenti tüneteket is produkálhatjuk, és állítólag inkább a nőkre jellemző. A probléma hónapokig, de akár évekig is eltarthat, és inkább a 20-as, 30-as korosztályt fenyegeti, de idősebbeknél is előfordulhat. Viszont ha felfedezzük magunkon a tüneteket, érdemes lehet felkeresni egy szakembert, akivel meg tudjuk kezdeni a kezelést, hogy csökkenthessük a tüneteket.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Ezek lehetnek a tünetei

Rendszeresen elfelejtjük, mire gondoltunk. Elfelejtjük, mit akartunk csinálni. Rosszabb esetben akár azt is elfelejthetjük beszéd közben, hogy mit is akartunk mondani.

Jó ideje sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat, mint korábban bármikor. És úgy érezzük, hogy egyszerűen nem tudjuk kialudni, kipihenni magunkat.

Ha régóta jelen van a stressz az életünkben, ráadásul elég erőteljes formában, akkor is számíthatunk a krónikus fáradtság kialakulására.

Mindemellett olyan tüneteket (is) produkálunk, mintha meg lennénk fázva, vagy influenzásak lennénk.

Egyszerűen képtelenek vagyunk koncentrálni a munkánkra, vagy bármire, amivel éppen foglalkozunk. És ez nemcsak ideig-óráig tart, hanem ezt tapasztaljuk már jó ideje.