×

Otthon

Miért állítjuk át az órát?

Ma éjszaka 3 órakor 2 órára kell állítanunk az óráinkat, ugyanis megkezdődik a téli időszámítás. De vajon hogy kezdődött az óraátállítás története?

Lényegében arról az egyszerű ötletről van szó, hogy a társadalom működése, az emberek mindennapjai jobban igazodjanak a Nap járásához, a napfényes órákhoz. A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Ekkor állítjuk vissza az órákat az eredeti állapotba, tehát a téli időszámításra. Elsőként Benjamin Franklin vetette fel a nyári időszámítás ötletét 1784-ben, hiszen így lehetett volna spórolni a világításhoz használt gyertyákkal. Végül 1916-ban valósult meg először a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia területén, de hamar átvette az ötletet az Egyesült Királyság és 1918-ban az Egyesült Államok is, mindannyian a háború okozta nehéz helyzetben akartak spórolni ezzel a módszerrel. A háború végeztével visszaálltak a normál, vagyis a téli időszámításra, és legközelebb a második világháború beköszöntével alkalmazták újra – ismét takarékossági céllal.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Egy város fogyasztását spórolhatjuk meg

Magyarországon 1954 és 1957 között alkalmazták, majd 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal. 1980-ra az akkori Európai Unió összes tagállama bevezette, Izland kivételével.

Egyes becslések szerint az óraátállítás valóban jelentős mennyiségű energiát megspórol, országosan egy közepes méretű város éves fogyasztása spórolható meg a segítségével, a bevezetése óta elért megtakarítás így körülbelül 4 ezer gigawattórára tehető. Kutatások kimutatták azonban, hogy az évi 2 óraállításnak akár káros, de legalábbis kellemetlen egészségügyi hatásai is lehetnek. Elsősorban a kisgyerekeket, csecsemőket és az idős embereket érinti negatívan az óra átállítása, mert az ő szervezetük nehezebben alkalmazkodik a napirend megzavarásához.

A változás a tömegközlekedést is érintheti, így érdemes utánajárnunk, hogy mikor indulnak a járataink, mielőtt nekivágunk az útnak. Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint az átállítás, valamint a budapesti éjszakai buszok menetrendje is változik ebben a plusz egy órában. A reptereken biztonsági okokból az óraátállítás idején éjszakai tilalom van érvényben, így a ma éjszakát még nem fogja érinteni a változás, holnaptól a téli időszámítással folytatódik a menetrend.