Otthon

Világutazóból utazási tanácsadó – Birtók Bence, aki közelebb hozta Amerikát

Sokunk fejében Amerika mai napig az álmok országa, amely egyedülálló természeti adottságaival, hatalmas metropoliszaival távoli, de vágyott úti cél. Nap mint nap nézzük a filmekben és a sorozatokban, egyszerre ismerős és ismeretlen számunkra. Birtók Bence nem akart beletörődni, hogy Amerika elérhetetlen, így egyéni utazásszervezési módszert dolgozott ki, amellyel nemcsak saját életét és karrierjét változtatta meg, de jó lehetőséget nyújt az utazni vágyóknak is.

Mindig is szerettél utazni?

Igen, ez mindig is fontos része volt az életemnek: új helyeket megismerni, várost nézni, világot látni, barátokat szerezni. A családommal szinte minden évben külföldön nyaraltunk, igaz, csak Európán belül, de mielőtt a tengerentúlra eljutottam volna, már több mint harminc országban jártam. Az egyetemi tanulmányaim alatt fél évet töltöttem például Finnországban cserediákként, igyekeztem minden lehetőséget megragadni.

Hogy jött a képbe Amerika?

Szintén az egyetemi tanulmányaim alatt nyertem el egy egy évre szóló ösztöndíjat Amerikába, Los Angelesbe. El akartam jutni az USA-ba, sok filmet és sorozatot láttam, amelyek pont L.A.-ben játszódtak, ráadásul az angoltudásom is adott volt. Persze mikor kiértem, én is megtapasztaltam a sokat emlegetett kultúrsokkot, hiszen Los Angeles hatalmas város, 26 millióan lakják, az ember leszáll a repülőről, és hamarosan hétsávos autóutakat lát, hatalmas épületeket, iszonyatos fényáradatot. Ez először sokkoló, de csalogató is, főleg, hogy mindenki nagyon kedves és barátságos. Épp nyár végén érkeztem, amikor itthon már vége volt a jó időnek, ott kint viszont még hónapokig élvezhettük a kaliforniai napsütést és az ezzel járó, semmihez sem hasonlítható életérzést.

New York Fotó: amerikaneked.com

New York
Fotó: amerikaneked.com

Nem gondoltál rá, hogy kint maradj?

Azóta többször is jártam kint, vannak kint barátaim is, szeretem az országot, és szerencsére sok helyre el tudtam jutni ott, de mégsem szívesen élnék kint. Bár az emberek nagyon kedvesek és pozitívak, azt tapasztaltam, hogy az amerikaiak felszínességéről szóló pletykák igazak. Mintha nem lenne igazán mélysége a kapcsolataiknak. Mindenki egy perc alatt a haverod lesz, segít, amiben kell, de a kapcsolatok valóban elég felszínesek. Ez nem hiba vagy rossz tulajdonság, csak egyszerűen máshogy szocializálódtak. Befogadóak, de másképp, mint egy európai ember, és ezzel én nem igazán tudok azonosulni.

Hogyan kezdtél el utakat szervezni?

Mindig is szerettem megszervezni magamnak az utazásokat, és ott kint sem hagytam fel ezzel, hiszen minél többet látni akartam az országból, ha már egyszer kijutottam. Amerikában talán az a legkülönlegesebb számomra, hogy mindegyik állam szinte teljesen más adottságokkal bír, így a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Engem személy szerint különösen a nyugati parti rész fogott meg, amely tele van nemzeti parkokkal, illetve ott van a Grand Canyon is. Mindenki hallott már róla, látta képen, de a saját élményen kívül semmi sem adja vissza, hogy mennyire monumentális és lenyűgöző valójában. Hamarosan már nemcsak magamnak, hanem a cserediák-program többi tagjának is én szerveztem utazásokat az országon belül, és rájöttem, amellett, hogy élvezem, jól is megy.

Az ösztöndíj után hazajöttél, és rögtön ezzel kezdtél foglalkozni?

Nem, sőt, az egyetem után több mint 5 évig egy multinacionális cégnél dolgoztam különböző pozíciókban, de folyamatosan azon gondolkodtam, hogy merre lépjek tovább a karrieremben. Végül mikor a munkám mellett volt kapacitásom, elkezdtem komolyabban foglalkozni a gondolattal, felvázoltam az alapokat, ötleteltem, útiterveket eszeltem ki. Közel féléves előkészületi munka és tervezgetés után végül elindítottam az oldalamat, Amerika neked címmel.

Bryce Canyon Nemzeti Park Fotó: amerikaneked.com

Bryce Canyon Nemzeti Park
Fotó: amerikaneked.com

És hamarosan főállás lett belőle…

Már az első hónap után világossá vált, hogy ez a projekt egész embert kíván, így otthagytam az akkori munkámat, és tavaly nyár óta már ez a főállásom. Sőt, már segítségre is szükségem volt, így partnerként besegít két régi barátom, Fekete-Tóth Adrienn, aki sok évig nemzetközi utazásszervezéssel foglalkozott, valamint Luter Kriszta, aki szintén lelkes utazó és sokat segített nekem az elmúlt egy évben. Adrival és Krisztával szorosan együtt dolgozunk, közösen állítjuk össze az ajánlatokat, az útvonalterveket és az információs anyagokat.

Mitől különlegesek az általatok szervezett utak?

Úgy vélem, hogy kedvező árú, de jól felépített utat helyismeret nélkül rendkívül nehéz megszervezni, ez pedig nekünk megvan. Ennél is fontosabb azonban a biztonság, mert segítségünkkel egyértelműen nagyobb biztonsággal vághatnak neki az utazók, mint ha saját szakállukra indulnának az ismeretlenbe. Mégis olyan, mintha egyéni út lenne, hiszen mindent saját névre, közvetlenül a szolgáltatóktól vesznek meg, úgy, hogy közben mellettük ülünk és segítünk. Együtt keressük meg a legjobb ár-érték arányú repülőjegyeket, szállásokat, belépőjegyeket.

San Francisco Fotó: amerikaneked.com

San Francisco
Fotó: amerikaneked.com

Fix utak közül lehet válogatni?

Nem, sőt. Ezek az ajánlatok inkább csak útmutatók, mint kötelező programok, hiszen van, akinek tetszik úgy, ahogy van, de előfordul, hogy szeretnének rajta módosítani, beiktatni egy másik megállót vagy egy másik programot. Teljesen az utazók ízlése határozza meg az útvonalat és a programot, mi csak fogjuk a kezüket közben. Ha ezt valaki egyénileg, a saját szakállára akarja csinálni, akkor az hetekig eltart, jóval drágább, és valószínűleg még akkor is sok bizonytalanság maradna benne több dolog kapcsán, így viszont csak pár órát vesz igénybe. Ráadásul egy kisokost is kapnak az úthoz, az utazás alatt pedig tartjuk a kapcsolatot, és segítünk, ha szükséges. Erre nemrég, a hurrikánok idején többször is volt példa.

Készültök arra, hogy más országokba is szervezzetek utakat?

Néhány hete elindult az Ázsia neked, ami ugyanezen az elven alapul: Ázsiát ismerő lelkes nagyutazók segítenek a Délkelet-Ázsiába látogatóknak olcsóbban és részletesen megtervezni az útjukat. Ez a terület is nagyon népszerű úti cél már évek óta, de még kockázatosabbnak tűnik, mint az USA-ba utazás, hiszen távoli, egzotikus ország. Helyismeret és kinti segítség nélkül rizikós lehet odautazni, de egy kis segítséggel megvalósítható, hogy bárki számára elérhetőek legyenek ezek a jól szervezett utazások.