Otthon

A mai Magyarország területén élhetett tízmillió éve az óriáspandák első őse

A mai Magyarország területén élhetett tízmillió évvel ezelőtt, és modern kori leszármazottjaihoz hasonló életmódot folytathatott az óriáspandák első őse – állítják kutatók, akik szerint eredményeik egyrészt azt sugallják, hogy a bambuszrágcsálás gyakorlata végigkísérte a pandák evolúcióját, másrészt újabb bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy a pandák nem Ázsiából, hanem Európából származnak.

Az óriáspanda kizárólag Közép-Kína erdőkkel borított hegyes vidékein honos. A húsevőkre jellemző emésztőrendszere ellenére a fekete-fehér emlős bambusszal táplálkozik, és egyike a világ legsebezhetőbb fajainak. A tudósok a mai napig nem tudják biztosan, miként fejlődött ki a faj, mivel ősi rokonainak fosszíliáiból rendkívül kevés maradt fenn a jelenkor számára – írja az MTI a New Scientist tudományos hírportálra hivatkozva. A kanadai Torontói Egyetem paleoantropológusaként dolgozó David Begun azonban most különleges fogleletekre bukkant az észak-magyarországi Rudabánya területén, miközben hominidák csontjai után kutatott.

Madrid, 2017. április 5. Chulina, a hét hónapos nőstény pandabocs a Madridi Állatkertben 2017. április 5-én. A pandabébit az állatkertben elsőként 34 évvel korábban született óriáspandára, Chulinára emlékezve nevezték el. A chulina szó jelentése: ravasz kis nőcske, csinos, talpraesett lány. (MTI/EPA/JJ Guillen)

Madrid, 2017. április 5.
Chulina, a hét hónapos nőstény pandabocs a madridi állatkertben 2017. április 5-én. A pandabébit az állatkertben elsőként 34 évvel korábban született óriáspandára, Chulinára emlékezve nevezték el. A chulina szó jelentése: ravasz kis nőcske, csinos, talpraesett lány. (MTI/EPA/JJ Guillen)

A szakember egy orrszarvú lapockacsontja alá beszorulva találta meg a megkövesedett fogakat, amelyekről úgy véli, hogy 10 millió évesek, a miocén földtörténeti kor alkonyáról származnak. Mivel a fogleletek alakja alapján Begun egy ősi pandára gyanakodott, ezért a további vizsgálatokhoz segítségül hívta egy francia és egy ecuadori kollégáját. A kutatók összevetették a fogleleteket más medvék fogainak alakjával, felépítésével és – az állat étrendjéről árulkodó – kopási mintázatával, amelyek az óriáspandák fogaival mutattak hasonlóságot. „Mindkettőre a masszívabb növények fogyasztása a jellemző, amelyeket inkább szétnyirbálni, mintsem szétzúzni kell” – mondta az egyik kutató, hozzátéve: mindez azt mutatja, hogy a pandák őseinek életmódja nagyon hasonlított a modern kori leszármazottaikéhoz. A kutatók a Miomaci panonnicum nevet adták az eddig ismeretlen pandának. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a Miomaci sokkal inkább az unokatestvére, mintsem a közvetlen őse a modern pandának, és családfájuk feltehetőleg a miocén földtörténeti kor derekán ágazhatott el. A talált fosszília híján van a Kína déli részén mintegy kétmillió éve kifejlődött modern óriáspandák nagyon különleges fogazati anatómiájának, feltételezhetően abból a korból származik, amikor a pandák bambuszfüggők lettek – mondta Russell Ciochon, az Iowai Egyetem kutatója.