Egészség

A színezés jót tesz a mentális egészségünknek

A felnőtteknek szóló színező- és kifestőkönyvek az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kutatók szerint nem véletlen, ugyanis a színezés jót tesz a mentális egészségünknek.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatói szerint a mindennapos színezés javíthatja a pszichés állapotunkat, hatékony és ráadásul olcsó önsegítő eszköz lehet. A kutatók 115, 18 és 36 év közötti nőt vizsgáltak, akik véletlenszerűen kaptak egy-egy füzetecskét, az egyikben kiszínezhető képek, a másikban pedig logikai rejtvények, sudoku és szókereső volt.

A résztvevőket megkérték, hogy jegyezzék fel, hogy érzik magukat, vannak-e depressziós tüneteik, stresszesek-e, szoronganak-e, mennyire tudnak koncentrálni és élvezni a jelen pillanatot. Ezután arra kérték őket, hogy napi 10 percet szánjanak a színezésre vagy a logikai rejtvények megfejtésére, majd egy hét múlva újra írják le, hogy milyennek érzik a lelkiállapotukat.

Fotó: Unsplash/ Nik Macmillan

Fotó: Unsplash/ Nik Macmillan

„Azoknak, akik a színezést kapták feladatul, és nem a fejtörőket, egy hét múlva sokkal kevesebb szorongásos, depressziós tünetük volt” – magyarázta Dr. Celia Lie, a tanulmány egy szerzője. A szakértő szerint mind a két csoport – azok, akik színeztek, és azok is, akik logikai feladványokat fejtettek – megtapasztalta egy kicsit a mindfulness érzését, vagyis kizárta a külvilágot és jelenre koncentrált. Ami szerinte azt is jelentheti, hogy nem maga a mindfulness érzése, hanem az elhivatottság, a koncentráció az, ami elősegíti a javulást.

Dr. Tamlin Conner kutató szerint a tanulmány fontos lépést jelent a színezés pszichológiai előnyeinek megértésében, és hamarosan nyugodtan sorolhatjuk az olyan kreatív hobbik közé, mint a kertészkedés vagy a főzés. Különösen azért, mert rendkívül olcsó, kényelmes, kockázatmentes és bárki számára hozzáférhető tevékenység, ami hozzájárulhat a mentális egészségünkhöz.