Egészség

Szabaduljunk meg a méreganyagoktól tisztító légzőgyakorlattal

A légzőgyakorlatok áldásos erejéről már többször írtunk – mivel az idő legnagyobb részében általában csak felszínesen pihegünk, fontos lenne rendszeresen gyakorolnunk őket egészségünk érdekében. Most a tisztító légzést mutatjuk be, mely segít szervezetünknek megszabadulni a toxinoktól.

Korábban írtunk a méregtelenítő jógapózokról, melyeket a maximális hatás érdekében érdemes kiegészíteni az alábbi légzőgyakorlattal is – meg fogjuk látni, mennyivel ellenállóbbá válik a szervezetünk!

Fotó: Unsplash/ Brooke Cagle

Fotó: Unsplash/ Brooke Cagle

Álljunk terpeszbe, és lassan szívjuk be a levegőt az orrunkon a következőképpen: először a hasunkat töltsük meg levegővel, aztán a tüdőnk alsó részét, végül a felső részét. Ezután így lélegezzünk ki: ajkainkat feszítsük a fogainkhoz, és egészen kis rést hagyva köztük sok rövid, szaggatott lökéssel préseljük ki a levegőt. Ez erős rekeszizommunkát igényel, érezni is fogjuk a feszülést a has- és bordatájékon. Fontos, hogy valóban ilyen erőltetve fújjuk ki a levegőt, különben a gyakorlat hatástalan marad.

Jótékony hatások

Kilöki a vérben található toxinokat, fokozza az immunitást és csökkenti a krónikus gyulladások mértékét. Fejfájás ellen is bevethetjük, valamint náthás és influenzás megbetegedések esetén felgyorsíthatjuk általa a gyógyulási folyamatot. Járványos időszakban érdemes naponta ötször is gyakorolni, alkalmanként háromszori ismétléssel. A fizikai hatásokon túl önbizalmunkat is növeli, és segít leküzdeni a hipochondriát.