Egészség

Így táplálkozzunk, ha magas a vérnyomásunk

A magas vérnyomás, más néven hipertónia a „néma gyilkos”. A kezeletlen kóros állapot nyomában ugyanis ott járnak lábujjhegyen az agyvérzés, szívinfarktus és a különböző vesebetegségek.

Megfelelő kezeléssel azonban kordában, szinten tartható a magas vérnyomás, s ezáltal csökkenthetjük a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát – olvasható a Magyar Hypertonia Társaság oldalán. Amennyiben magas a vér erekre gyakorolt nyomása, akkor a szívnek több munkát kell végeznie ahhoz, hogy fenntartsa a szervezetben a megfelelő keringést.

Sajnos egy felmérés szerint 2005 és 2009 között a kezelt betegek legalább felénél a gyógyszeres kezelés nem érte el a kitűzött célt, s nem csökken oly mértékben a vérnyomás, mint arra szükség lett volna – olvashatjuk dr. Légrády Imre belgyógyász, nefrológus cikkében. Talán kevesen gondolnak rá, de oda kell figyelni, ahogy arra is, hogy a megfelelő eszközzel történjen a vérnyomásmérés, az otthon használható automata eszközök is jók, de nem olyan megbízhatóak, mint az orvosi rendelőkben lévő hivatalos eszközök. Az is előfordulhat, hogy nem megfelelő gyógyszert szedünk, esetleg a mellé rendelt vízhajtóval van gond. De nagyon fontos, hogy rendszeresen, lehetőleg azonos időpontban szedjük be a pirulákat, hogy valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat. Ha valaki magas vérnyomástól szenved, oda kell figyelnie az étkezésre is, főleg a sóbevitelre: naponta 5-6 grammnál nem ehet többet az, akinek a vérnyomása tartósan 140/90 Hgmm feletti értéket mutat. „A túlzott nátrium-, sóbevitel nemcsak a magas vérnyomásnak a fő kockázati tényezője, hanem a koszorúér-betegségnek és a szélütésnek is (utóbbi mindkét formájának), ezenkívül a gyomorrák valószínű kockázati tényezője, és szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában is.”

Fotó: iStock.com/SARINYAPINNGAM

Fotó: iStock.com/SARINYAPINNGAM

Dietetikus szakértőnket, Nagy-Kerezsi Noémit kérdeztük, mit fogyasszanak a magas vérnyomással élők.

Fotó: Nagy- Kerezsi Noémi

Fotó: Nagy-Kerezsi Noémi

Nagy-Kerezsi Noémi

„Nagy-Kerezsi Noémi vagyok, 2016-ban végeztem a Pécsi Egyetem Egészségtudományi Szakán dietetikusként. Azóta egy magánegészségügyi intézetben dolgozom mint egészségügyi asszisztens, ezzel is tudásomat és ismereteimet fejlesztve. Szívesen adok emellett étrendi tanácsokat ismerőseimnek, illetve jelentek meg cikkeim is.”

Nagyjából a népesség hány százalékát érinti a magas vérnyomás?

Nincsenek pontos statisztikai anyagok ezzel kapcsolatban, de az biztos, hogy a stresszes életmódnak köszönhetően egyre több a magas vérnyomásos beteg napjainkban, illetve a fiatal lakosság körében is sajnos egyre gyakoribb.

Mikortól van szükség gyógyszeres kezelésre?

Gyógyszerre abban az esetben van szükség, ha a diéta, illetve a mozgás hatására nem csökken a vérnyomás, többszöri mérés után is 140/90 Hgmm feletti értéket mérnek. Továbbá, ha a rizikófaktor magas (nagy súly, többszöri mérés során is a határérték feletti értéket mérünk), akkor gyógyszerelést alkalmazunk, de mellette a diéta és a sport nem maradhat el.

Fotó: iStock.com/sugar0607

Fotó: iStock.com/sugar0607

Mit ajánl a szakértő, mely ételeket részesítse előnyben az, akinek magas a vérnyomása, s melyeket kerülje?

A magas vérnyomással rendelkezőknek elsősorban az ételek sótartalmára kell odafigyelni, hiszen a túlzott fogyasztása növeli a vérnyomást. Fontos, hogy konzervételeket ne fogyasszanak, illetve ne sózzák után az ételeket. A nyers zöldségeknek natúr formában sokkal jobb az ízük, hamar hozzá lehet szokni, illetve az ételek elkészítésekor is figyeljünk oda, hogy minél kevesebb sót használjunk, a levesbe tegyünk olyan zöldségeket, amelyeknek természetes sótartalma van, ilyen például a petrezselyem. Továbbá fontos, hogy kerüljük a túl zsíros ételek fogyasztását, amelyek szintén növelik a kardiovaszkuláris megbetegedések előfordulásának esélyét.