Életmód

Hogy elkerüljük a ráncokat - a holisztikus kozmetika

Észrevetted már, hogy a bőröd reagál a táplálkozására és a lelkiállapotodra? A holisztikus kozmetika nemcsak az aktuális bőrállapotot kezeli, hanem a belső okokat is igyekszik feltárni.

A bőr nem egyszerűen testünk takarója, hanem a legnagyobb kiterjedésű szervünk: nem csoda hát, ha szervezetünk állapota a bőrünkön is tükröződik. Ha stresszes időszakot élünk át, keveset alszunk, sokat dolgozunk, vagy az egészségtelen ételek kerülnek túlsúlyba a táplálkozásunkban, a bőr is reagál: kiszárad, zsíros, pattanásos lesz, vagy akár foltosodással, viszketéssel, égő érzettel jelzi, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor nemcsak az adott bőrproblémát érdemes krémekkel kezelni, hanem a kiváltó okról sem szabad elfeledkezni.

Egészséges étkezés – egészséges bőr
„Modern életünkben túl sok az élvezeti cikk, a kényelmi élelmiszer: a cukor, a koffein, az alkohol, a tartósított ételek, amelyek ugyan eltelítenek, és pillanatnyi jó érzéssel ajándékoznak meg, ám a tápértékük silány – mondja Shárkia Amira holisztikus kozmetikus, aki dietetikus hivatását egészítette ki ezzel a területtel. – Az ilyen élelmiszerek és élvezeti cikkek már az emésztési traktusban is gyulladásokat, allergiás reakciókat válthatnak ki, ezek pedig a bőrön is nyomot hagynak. Ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy foltosodik, kipirosodik, viszket a bőrünk, vagy pattanások jelennek meg rajta. A hagyományos értelemben vett kozmetikai kezelés ebben az esetben csak félmegoldás, ha a kiváltó okokat, a táplálkozási problémákat nem oldjuk meg.”

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

És hogy mit érdemes enni, ha szép, ránctalan és problémamentes bőrt szeretnénk? Mindazt, amivel a szervezetünk általános egészségét is támogatjuk, hiszen a bőr állapota nem különíthető el a többi szervünkétől.

Shárkia Amira szerint érdemes úgy megtervezni az étrendünket, hogy minden fontos tápanyag szerepeljen benne, és jórészt élő, tápanyagban gazdag, az enzimműködést támogató élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra. Fogyasszunk tehát elegendő zöldséget és gyümölcsöt (lehetőleg nyersen, és megfelelően megtisztítva), gabonaféléket, értékes növényi olajokat, kevés, de jó minőségű, válogatott forrásból származó sovány húst, és alkalmanként tejterméket. Kerüljük viszont a túlzott cukorfogyasztást, a mesterséges édesítőszereket, a zsírban sült ételeket. Az alkoholt és a cigarettát is kerüljük. Ne feledkezzünk meg a belső hidratálásról, vagyis a napi folyadékmennyiség elfogyasztásáról se – ez általában 48 ml testtömeg-kilogrammonként.

Lehetőleg az évszaknak és a napszaknak megfelelően táplálkozzunk: azt együk, aminek épp szezonja van, és a nap második felében ne terheljük a szervezetünket nehéz ételekkel, sőt, ha lehet, a gyümölcsöket is hagyjuk inkább a nap első felére, este ugyanis erjedést okoznak a szervezetben.

Forrás: Unsplash / Noah Buscher

Forrás: Unsplash / Noah Buscher

A lelkünkkel is törődni kell!
Nemcsak az ételeink, hanem a gondolataink is hatással vannak a bőrünk állapotára. „Nem sokkal azután, hogy dietetikusként végeztem, szó szerint a saját bőrömön kellett megtapasztalnom, milyen nyomokat hagynak a bőrön a stresszes, feszültségteli időszakok” – meséli a kozmetikus.
A feszültség, különösen, ha tartós, rontja a bőr keringését, így az sápadttá válik, kiszárad, esetleg hámlani kezd, de a stressz hormonális hatásai folytán akár pattanások is jelentkezhetnek. Ha állandósul a stressz, megfakulhat, ráncossá válhat a bőr, barázdák jelennek meg a szem és a száj körül, de egyes bőrbetegségek, például az ekcéma vagy a pikkelysömör állapota is rosszabbodhat.

„Épp ezért amellett, hogy a bőrünket rendszeresen ápoljuk, a lelkünkkel, és a testünket körülvevő elektromágneses tér állapotával is foglalkozni kell, időről időre meg kell állni, felismerni, hol tartunk, önmagunk mélyére nézni. Már az is sokat jelent, ha olykor leülünk néhány percre egy csöndes sarokba, és csak magunkra figyelünk. És persze arra is érdemes időt szánni, hogy rendesen kipihenjük magunkat, és egyensúlyba hozzuk a munkánkat a szükséges kikapcsolódással. A bőrünket pedig mindeközben táplálni kell, méghozzá olyan kozmetikumokkal, amelyek összetétele optimális a számunkra. Azt kenjük a bőrünkre, amit akár meg is ehetnénk. Éppen ezért érdemes vásárlás előtt áttanulmányozni a kiválasztott szépítőszer címkéjét.”

Fotó: iStock.com/IrinaBurakova

Fotó: iStock.com/IrinaBurakova

Miben más?
„A holisztikus bőrápolásnak számos irányzata létezik, ám mindegyikben közös, hogy miközben az aktuális bőrállapotot kezeli, annak nemcsak a külső jegyeivel foglalkozik, hanem a belső okokat is igyekszik feltárni, és helyrehozni, vagyis a testi-lelki feszültségek oldásában is segít. A kezelések különféle gyógynövénykészítményeken, gyógyélelmiszereken és gyümölcskivonatokon alapuló harmonizáló eljárások. A kezelések során teákból is készítek speciális tisztításokat, pakolásokat. A holisztikus kozmetika részét képezik még a bioregulációs mágnesterápiás és bioinformációs eljárások is, amelyek stabilizálják, helyreállítják a belső szervi működéseket.”