Életmód

Leesett a hó! Három ok, amiért jó havat lapátolni

Jó sportnak, kapcsolatteremtésnek és sokat spórolhatsz vele. Csak egy lapát kell hozzá.

Ahogy az ember elnézi a nagyobb magyar városokat, a hólapátolás nem valami népszerű tevékenység mifelénk. Jó, ha a házak harmada elől eltakarja valaki a havat. Persze, amíg fiatal vagy, addig ez nem zavar. Akkor sem, ha át kell gázolnod a hóba fagyott jéggöröngyökön. Akkor sem, ha a szobából nézed, ahogy a többiek a járdán küzdenek mindezekkel. Idősebb korodban meg már nem sokat tehetsz ellene, mert örülsz, ha egyáltalán járni tudsz, nem hogy keményen lapátolnál a lakásod előtt. Középkorúnak pedig senki nem tarja magát, az csak egy másik ember lehet. Lapátoljon ő!

Mégis, ha fiatal vagy, és semmi kedved elpucolni a havat házatok elől, hadd csináljunk hozzá egy kis kedvet.

holapatolas003


JOBB MINT A FITNESZ

Először nem fog tetszeni neked, mert jó eséllyel te leszel az egyetlen az utcátokban, aki erre vállalkozik. Kicsit szenvedsz majd, mert sok rutinod nincs benne. Rosszul fogod a lapátot, és amikor megtelik hóval, alig tudod felemelni. Told inkább. Ennek megvan az az előnye is, hogy a lapát kicsit sikító hangot ad majd, és mindenki tudni fogja, hogy azért egy rendes és előrelátó ember mégiscsak lakik itt a környéken. De, legfőképp, rájössz, hogy jó a levegő, kicsit kimelegedsz, és roppant kellemes az egész! Komolyabban: valóban vedd sportnak. Kezdd lassan, amolyan bemelegítésként. Gondold át, hogyan lehetsz hatékony úgy, hogy nem húzod meg a derekadat, nem sérted meg magad a lapátnyéllel és így tovább. Ez valóban felér egy edzéssel!

holapatolas004

FELÉR EGY CSAPATÉPÍTŐ TRÉNINGGEL

Ha mégsem te vagy egyedül a járdaszakaszon, akkor még kellemesebb, mert lehet beszélgetni. Lehet kapcsolatot építeni. Egy jó szomszéd az élet legnagyobb áldásai közé tartozik. (Ha nem kedveled a szomszédodat, kezdd a munkát a vele ellentétes irányban.)

SEGÍTS MÁSOKNAK!

Nem mellékes szempont, hogy a járda tisztítása törvényi kötelesség. Igaz, lehet arra számolni, hogy valaki a következő ház előtt fogja eltörni a medencecsontját, de ha nem várna addig, az milliókba kerülhet nektek.
Mardosóan rossz érzés, ha egy vak embert látsz, aki kétségbeesetten kocogtatja a jeges buckákat, mert elvesztette minden megszokott tájékozódási pontját a hóban.

És nagyszerű látnod, hogy simán eltolja előttetek babakocsiját egy kismama, és kocsiba kapaszkodó másik gyereke sem esik hasra minden lépésnél.
Persze, ha van egy srác az utcátokban, aki még soha nem emelte fel arcát a telefonja képernyőjéből, viszont kíváncsi vagy rá, akkor ne lapátolj. Végül is, ki mondta, hogy havat takarítani jó dolog???