Életmód

Ez a női bőrápolás legjobb fegyvere

A méz a női bőrápolás egyik alapvető összetevője. Rengeteg értékes anyagot tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású és segít a bőrproblémákon.

A szépségápolás-ipar minden olyan anyagot felhasznál, amivel javíthatja a bőr állapotát vagy elősegítheti egyes betegségek gyógyulását. A méz is ennek a fegyvertárnak a része.

A bőrápolás leginkább a méz két összetevőjére támaszkodik: a méhpempőre és a propoliszra. De lássuk csak mik is ezek!

A méhpempő
„Fehér, zselés állagú anyag; tulajdonképpen a dolgozó méhek garatváladéka – mondja a szakértő, Hódi Erika. Tartalmaz minden fontos vitamint, ásványi anyagokat, fehérjét, cukrokat, zsírokat, létfontosságú nyomelemeket. Mindezek javítják az emberi szervezet immunitását, jótékonyan befolyásolják az enzimműködésünket, nem utolsósorban pedig kiváló bőrtáplálók, hidratálók. Bőrgyulladásokra, érett bőrű vendégeknek luxuskezelésként alkalmazható.”

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

 A propolisz
„A propolisz minden földi jót tartalmaz: virágport, balzsamokat, gyantákat (ezért olyan szurokszerű a megjelenése), vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), nyomelemeket, illóolajokat – a propolisz kb. 200-féle anyag keveréke! Bizonyítottan segíti az antibiotikumok hatását, sőt, egyesek szerint helyettesíti is őket. A dolgozó méhek ezzel a szurokszerű képződménnyel ragasztják be a kaptárt, hogy megvédjék a baktériumoktól, a gombáktól és a vírusoktól. Kiváló a tisztátalan, illetve a kombinált bőrre, ahol saját bőrflóránk kórokozóinak vagy kívülről jövő társaiknak a felszaporodását gátolja meg, és erős gyulladáscsökkentő hatásával segít a bőrproblémákon.”
Fontos azonban megemlíteni, hogy bár a méznek rengeteg jó tulajdonsága van, a használata árthat is, így mindenképp érdemes szakemberre bízni az alkalmazását.

Erre figyelj!
„Hidratáló tulajdonsága ellenére – hívja fel a figyelmet a szakértő – túlzott használata inkább kiszárítja, mintsem nedvesíti a bőrt, így óvatosan kell bánni vele. Továbbá a mézben lévő virágpor igen allergizáló is lehet, ezért mindig fel kell deríteni az esetleges allergiára (pl. pollenallergia) való hajlamot: azt szem előtt tartva alkalmazzuk vagy egészen hagyjuk el a mézes kezeléseket. Továbbá, mivel állati eredetű anyagról van szó, egyéb allergiás reakciók kiváltója is lehet, ugyanis az állati DNS-t – ami a méhek nyálával kerül az anyagba – a szervezet betolakodóként értelmezheti, és felléphet ellene.”