Egyéb

Mindegy, milyen, csak piros legyen a színe!

Gondolnád, hogy az autónk színe is szerepet játszik abban, hogy mennyire biztonságosan vezetünk? Nos, több tanulmány is bebizonyította, hogy nem mindegy, milyen a gépkocsi fényezése.

Régi vicc, miszerint a férfiak alaposan megvizsgálják a vágyott autó paramétereit, pontos technikai adatok alapján döntenek a vásárlásról, míg egy nő azt válaszolja a „milyen autót szeretnél, drágám?” kérdésre: mindegy, csak piros legyen. Mégis, ki gondolná, hogy az autó színe valóban fontos tényező: elsősorban a balesetmentes vezetés szempontjából?

A kocsi színe ugyanis segíthet elkerülni a baleseteket – derül ki egy nemzetközi felmérésből, illetve az egyik nagy biztosítótársaság hazai statisztikáiból.

A felmérés szerint az egyik legbiztonságosabb szín a fehér, mivel ez különbözik a legjobban a környezetétől; könnyebb észrevenni, és így kevesebb balesetet is szenvednek a fehér autóban utazók. Nappali környezetben a legbiztonságosabb szín a narancssárga, míg a legveszélyesebb a pink. Éjszaka is a narancssárga autókat kerüli el leginkább a baj, 23 százalékkal kisebb a baleset esélye, ha ezt a színt választjuk, míg a legnagyobb veszélynek a piros és az aranyszínű járművek utasai vannak kitéve: 10-10 százalékkal valószínűbb, hogy baleset éri őket, mint a fehér autókban ülőket.

Fotó: Unsplash/ Clem Onojeghuo

Fotó: Unsplash/ Clem Onojeghuo

Magyarországon az ezredforduló környékén a legnépszerűbb szín az ezüstmetál volt, ez a tendencia még ma is tükröződik a biztosított gépjárműállományban. Csakhogy a magyarok kedvenc autószíne a nappali közlekedésben a legveszélyesebb színnek számít.
A baleseti statisztikák és a színek összefüggése kapcsán valószínűleg nem csak a láthatóságról van szó a karamboloknál. Az is lehetséges, hogy azok például, akik a piros színt választják, rámenősebben vezetnek. A piros és valamennyi árnyalata sportos, fiatalos szín, az idősebbek nem kedvelik annyira, a nők és a huszonévesek, a macsó tipusú férfiak annál inkább. A piros autók éjszaka talán azért szenvednek gyakrabban balesetet, mert sofőrjük vagányabb, bátrabb stílusban vezet, ami megnöveli az ütközés veszélyét is.