×

mozgás

Téli hétvége Magyarország fehér erdeiben

A téli erdő akkor is csábító, ha csak deres. Már az álomvilág. Hátha még magas a hó!

Síelés, kutyaszánozás vagy csak egy gyönyörű séta a havas tájon – hegyeink télen is legalább olyan vonzóak, mint nyáron. A csend, a jó levegő és a különleges állatvilág is arra csábít, hogy kiránduljunk egyet a Bükkben vagy a Mátrában. Most bebizonyítjuk, hogy a feledhetetlen téli élményért nem kell feltétlenül külföldre utazni.

A téli sportok szerelmeseiként hajlamosak vagyunk rögtön külföldi síparadicsomok után nézni, pedig itthon is számos lehetőség kínálkozik a kikapcsolódásra. Lehet, hogy a síelés a magyarországi pályákon nem extrém sport, természeti csodákban azonban a mi hegyeink is bővelkednek. A behavazott, zúzmarás erdő varázsa, a síelés, a szánkózás, tiszta időben a csodás kilátás is remek programot ígér. Egy téli kiruccanással akár egy nap alatt kiszellőztethetjük a fejünket, és feltöltődhetünk energiával. Irány a Bükk és a Mátra – még tippeket is adunk az aktív kikapcsolódáshoz a hideg hétvégekre!

 

Matra_1

 

Csúcsra törőknek

A Bükkben található Magyarország legnagyobb, összefüggő erdőterülete, közel 100 000 hektár, mely már önmagában is túrázásra, kirándulásra csábít, akkor is, ha ebben az évszakban a fák lombkorona nélkül alusszák téli álmukat. Ha pedig túra, miért ne törnénk fölfelé? A Bükk legmagasabb csúcsának sokáig az Istállós-kő csúcsot tekintették, a maga 959 méterével. Az idei, nem hivatalos mérések szerint azonban a Kettős-bérc déli csúcsa magasabb, az ugyanis 960,7 méteres. Bármelyiket is másszuk meg, egy biztos: felérve csodás panoráma nyílik a hegyekre.

A Bükk egyik fővárosa Bánkút. A hegység legmagasabban fekvő települése hetvenhat turistaúttal büszkélkedhet, amelyek közel 760 kilométer hosszan fonják körül a Bükköt. Ezek többsége alkalmas arra, hogy kedvező hóviszonyok esetén sítúra-útvonalként is szolgáljon. A tengerszint felett 600 méter magasan fekvő település természeti adottságai egyedülállóak, levegője télen igen oxigéndús. Ebben az évszakban nagyon népszerű itt a lovasszánozás, és a síelés, valamint Magyarország legnagyobb snowboard-földugratója is itt található.

A 4,2 kilométer hosszú Szalajka-völgyet elsősorban nyáron látogatják a turisták, pedig a befagyott Fátyol-vízesés különleges látványt nyújt télen. A Sziklaforrás viszont, melyet régen Sós-forrásnak neveztek, éppen attól különleges, hogy télen sem fagy be: jellegzetesen párolog.

Matra_2

Barlangok és sípályák

De nem csak a felszín érdekes ezen a területen. Jelenleg 1115 barlang ismert a Bükkben, melyek közül több képzettség nélkül is látogatható. Különleges állatvilága és mikroklímája miatt 52 barlang fokozott védettséget élvez. Több „ősemberbarlang” is található itt, melyekben jelentős leletekre bukkantak.

Aki nem elégszik meg a természetjárással, az is talál az aktív kikapcsolódáshoz megfelelő terepet a Bükkben. Bánkút az ország legnagyobb és legtöbb lehetőséget biztosító téli sportközpontja. Nyolc lesiklópálya, hét sífelvonó, és 18 kilométeres sífutópálya áll a téli sportok szerelmesei rendelkezésére – mindez ráadásul a Bükki Nemzeti Park részeként. 800–930 m magasan, néhol több mint 130 méteres szintkülönbséggel futnak a kék, piros, és fekete jelzésű sípályák, melyek közül három hóágyúzható. Szilvásváradon inkább a kezdők és a gyerekek érezhetik jól magukat: a 270 méter hosszú, enyhe lejtésű pálya az első siklásokhoz ideális.

Klimatikus gyógyhely és sportparadicsom

A Mátrában található az ország legmagasabb pontja, az 1014 méter magas Kékes-tető, és szomszédságában a Galya-tető. Ez a vidék kristálytiszta levegője révén egyben klimatikus gyógyhely is. De nemcsak a jó levegő, hanem egy különleges gyógyvíz is hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Parádsasvár környékén erednek azok a savanyúvízforrások, amelyeket a helyiek csevice víznek neveznek. Érdemes megkóstolni a parádóhutai Klarissza-csevice vagy az Ilona-völgyi Szent István-csevice vizét is.

A Mátrában mintegy 600 kilométernyi, jelzett turistaút-hálózat található. Már csak a látvány miatt is érdemes ilyenkor egy kirándulást tenni: hideg időben a síkságokat, és a mélyebb fekvésű völgyeket gyakrabban üli meg a sűrű köd, mint a csúcsokat. A fehérlő ködtengerből így szigetként emelkednek ki a hegytetők.

Hazánk legmagasabban fekvő természetes tava a Sástó. Az egy méter mély víz szinte minden télen befagy, így kedvelt korcsolyapálya. Aki viszont maradna a havas sportoknál, annak Mátrafüredre érdemes mennie, ahol hóbiztos időben 7 kilométer hosszú szánkópálya várja az örök gyerekeket. Aki pedig még különlegesebb kalandra vágyik, kutyaszánozni is mehet 12 huskyval, de lehet hótalpazni is. Ez utóbbi legfőbb előnye, hogy nem igényel előzetes tudást, ezért bármilyen tudásszinten sikerélményt ad. A legújabb észak-amerikai őrület azonban a hórobogóként, hóbicikliként is ismert snowscooter. A BMX kerékpár és a snowboard egyesítéséből született hójáró újszerű síelésélményt jelenthet azoknak is, akik nem boldogulnak a lécekkel.