×

Otthon

A fridzsidernek lelke van - így használd!

Gyakran dobsz ki ételeket, felvágottat, megpenészedett paradicsomszószt a hűtőből? Tehetünk a pazarlás ellen? Talán igen.

Az első és talán legfontosabb szabály, hogy ne vásároljunk túl sokat. Annak, hogy az ételek tönkremennek, mielőtt elfogynának, az egyik legnyomósabb oka, hogy igényeinken felül vásárolunk: egyszerűen nincs időnk időben elfogyasztani mindent. A tudatos vásárlás és a tudatos főzés rövid és hosszú távon is kifizetődik.

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Tároljunk okosan!
Ismerjük ki a hűtőnket, mert – lehet hogy ezzel újat mondunk? – egyáltalán nem mindegy, milyen élelmiszert melyik polcon tárolunk. A fiókok a zöldségeké és a gyümölcsöké. A legalsó polcon van a leghidegebb, általában 2 fok, ide tegyük a friss húsokat, a halat. Ez azért is praktikus, mert a levük nem csöpög a többi élelmiszerre. A tejtermék, a kész ételek és sütemények helye a középső és a felső polcon van.
A hűtőszekrény ajtajában lévő tárolóhelyek a legmelegebbek, ide tegyük a kevésbé romlandó dolgokat: a vajat, a mustárt, az üveges szószokat.
Ne tömjük tele a hűtőt, mert nem tud a belső térben keringeni a levegő, és nem lesz mindenütt elég hideg!
Az évszakok változásával a hőfokszabályozót használva változtassunk a hűtési hőmérsékleten!

Fotó: iStock.com/JackF

Fotó: iStock.com/JackF

A frissebbek kerüljenek hátulra!
És még egy trükk, ami elősegíti, hogy kevésbé romoljanak ránk az ételek: a frissen vásárolt holmikat tegyük a hátsó régiókba, a régebbiek legyenek szem előtt, így ezek fogynak el hamarabb, a frissebbek pedig még várhatnak a sorukra.

Bevásárlólista, hidd el, beválik!
Már a könyökünkön jön ki, annyiszor olvastuk, mégsem használjuk igazán ezt a jó kis praktikát a pénztárcánk megóvására: járjunk bevásárlólistával! Tényleg beválik. Sok felesleges árutól kíméljük meg magunkat, és még több időt spórolunk, mert kimarad a polcok közötti kóválygás, amikor megpróbáljuk felidézni, vajon van-e otthon elég liszt, vagy venni kell… Nagy valószínűséggel semmi fontos nem marad ki, és nem kell másnap is sorban állnunk, amiért elfelejtettünk valamit.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

+1 tipp: online vásárlás
Ugyanennek a praktikának egy másik variációja az online vásárlás. Dobálhatjuk a virtuális kosárba a jobbnál jobb cuccokat, érezhetjük magunkat az élet császárának, aztán pedig a „fizetés” gomb megnyomása előtt józanul és célratörően kikukázhatjuk a felesleget.