Konyha

Hagymás tippek

A hagyma még nem rontott el étel, mondja mindig az édesanyám, mi ehhez remek példákkal szolgálunk neked.

Remélhetőleg te nem tartozol azok közé, akik szerint a hagyma csak zsíros kenyér mellé és pörkölt alá jó. Ha véletlenül mégis így hinnéd, súlyos tévedés áldozata vagy. A hagymának ugyanis két hatalmas előnye van. Az egyik, hogy olcsó, a másik, hogy nagyon finom ételek készíthetők belőle. Levesek, piték, lepények, de alkalmas tölteni, rántani is, illetve akár nyersen is jó.

 

Hagymás lepény

Ez a leveles tésztába burkolt hagymabomba akár előételnek, akár gyors vacsorának is alkalmas. Legyünk türelmesek a hagyma párolásakor, és az eredmény nem marad el.
hagyma1

Hozzávalók:
3-3 fej vörös- és lila hagyma szálasra vágva
10 dkg markáns ízű sajt, pl. ementáli vagy parmezán
1 csomag leveles tészta

bors
1 tojás a tészta lekenéséhez
olívaolaj
1 evőkanál vaj

Elkészítés:
A leveles tésztát felengedjük, ha szükséges, vékonyra nyújtjuk, vagy ha frisset vettünk, kicsomagoljuk. A hagymát vágjuk szálasra, és az olaj és a vaj keverékén kezdjük el párolni. Az első tíz percben élénk kevergetés mellett puhítsuk, míg üveges nem lesz. Vigyázzunk, semmiképp se kapjon oda! Ha megpuhult, vegyük kicsire a lángot a hagyma alatt, és süssük 30-35 percig, amíg a hagyma édes és szép barnás nem lesz. Nem kell folyamatosan keverni, de ne hagyjuk magára, időnként forgassuk meg. Végül ízlés szerint sózzuk, adjunk hozzá bőven frissen őrölt borsot, és hűtsük ki. A kinyújtott, téglalap alakú leveles tésztát a széleitől kb. másfél centire egy. 180°C fokos sütőben süssük készre a lepényt. Akkor van kész az étel, ha a sajt megolvadt rajta, a szélei pedig szépen felmagasodtak és aranybarnára pirultak. Tálalhatunk a hagymás lepény mellé például tejfölt, de anélkül is megállja a helyét.

 

Francia hagymaleves

A franciák nagy klasszikusa, kihagyhatatlan hagymás étel. Próbáljunk hozzá minél édesebb fajtát keresni, legjobb a fehér hagyma.
hagyma2

Hozzávalók:

75 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 liter marhahúsleves
2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál liszt
só, bors, kakukkfű, babérlevél
5 dkg vaj

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és minél vékonyabb karikákra szeljük. A vajat megmelegítjük egy vastag aljú lábasban, rádobjuk a hagymát, és kis lángon puhára, barnára pároljuk. Gyakran megkeverjük, hogy véletlenül se égjen le. A hagyma kb. fél óra múlva lesz olyan, amilyennek szeretnénk: krémesen puha, karamellizált gyönyörűség. Ekkor meghintjük a liszttel, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, és felöntjük a borral és a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd felforraljuk a levest. Ha felforrt, kis lángra vesszük alatta a gázt, és kb. 40 perc alatt készre főzzük. Vajon pirított kifli vagy friss bagett mindenképp dukál hozzá.

 

Töltött hagyma

Harmadik receptünk egy kuriózum, nem nagyon hiszem, hogy mifelénk sok háztartásban készítenének ugyanis töltött hagymát. Pedig igazi csemege, vendégvárónak sem utolsó, sőt, elsősorban annak való, hiszen munkából hazaérve nemigen pepecsel ilyesmivel az ember. Ráadásul még viszonylag egészséges is, mert a hagymánként egy vékony szelet bacontől eltekintve csupa kalóriaszegény hozzávalóból áll.
hagyma3

Hozzávalók 1 személyre:
1 nagy fej hagyma, kb. 15 dekás
1 vékony szelet bacon
1 kávéskanál olaj
5 dkg gomba
3 dkg reszelt sajt
só,
bors,
kakukkfű
5 dkg darált csirke- vagy pulykahús

Elkészítés:

A hagymát tisztítsuk meg, a közepét vájjuk ki úgy, hogy körben egycentis fala maradjon. A belsejét aprítsuk össze. Szintén daraboljuk kicsire a szalonnát, egy leheletnyi olajon süssük üvegesre. Mehet hozzá a hagymavagdalék, az is legyen üveges. Következik a gomba apróra vágva. Az egészet jól összepároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, vagy másik kedvenc fűszerünket. Közben a hagyma külső részét sós vízben pároljuk úgy 8-10 percig. Szűrőkanállal emeljük ki, csöpögtessük le. Keverjük a darált húst a hagymás-gombás masszába, töltsük a hagyma belsejébe. Csomagoljuk szorosan alufóliába, és a hagyma főzővizében főzzük a csomagot 20 percig. Ha letelt az idő, bontsuk ki a hagymát a fóliából, és egy kevés reszelt sajtot szórva a tetejére néhány perc alatt a sütőben olvasszuk rá. Pirítóssal tálaljuk.