Életmód

II. Erzsébet királynőre emlékezünk

Bár a királynő nem betegeskedik a Buckingham palotának kész forgatókönyve van arra, ha Erzsébet örökre lehunyja a szemét. Morbid vagy sem, a Palota készen áll a 92 éves uralkodó "távozására".

II. Erzsébet idén áprilisban ünnepli 93. születésnapját. Anglia és a királyság szerencséjére az uralkodó jó egészségi állapotnak örvend, nyáron egy kisebb betegség ugyan leverte a lábáról, de ez ugye bárkivel előfordulhat. A palotának tehát nem kell aggódnia. Azonban pont az uralkodó életkora indokolja, hogy készen álljanak egy vészforgatókönyvvel is. Ebből lehet tudni, hogy II. Erzsébet halála után például 12 napig tartó nemzeti gyászt hirdetnek ki, s hogy a hírt hivatalosan csak a BBC1 jelentheti be. A temetést követően változik majd meg az angol himnusz szövege ( Isten óvja a királynőt! helyett Isten óvja a királyt! lesz), a fizetőeszközöket (amelyeken Erzsébet arcképe szerepel) lassacskán lecseréli az új uralkodó fotójával. S hogy ki követi majd a trónon Erzsébetet? Nos, a hivatalos öröklési sorban Károly herceg következik, de lehet, hogy az élet más forgatókönyvet hoz majd.

Épp a napokban múlt 67 éve, hogy az uralkodó a trónra került. Képgalériánkban emlékezetes pillanatait mutatjuk meg.

II. Erzsébet 1952. február 6-a óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje. Ő a leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó.

Első, uralkodói minőségben tett karácsonyi beszédét ugyanezen év decemberében mondta el a rádióban. Azóta már hagyomány, hogy karácsony első napján délután három órakor az ő üzenetei és jókívánságai hangzanak fel a britek otthonában.

II. Erzsébet 1947. november 20-án, 72 évvel ezelőtt mondta ki az igent férjének, Fülöp hercegnek. Esküvőjüket a Westminsteri apátsági templomban tartották. Négy gyermekük született Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.