Konyha

Mindent a hagymáról

Nem igazán kell a hagymát bemutatni, sokan ismerjük és gyakran használjuk, ám elterjedését, gyógyhatásait és a történetét már kevesebben.

Ha már délelőtt is egy-két hagymás gyógyhatású készítményt ajánlottunk, most elmondunk minden, amint tudni érdemes a hagymáról.

A hagyma Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világon. A róla szóló első feljegyzések a Közel- és a Távol-Keletről erednek, ahol a hagyma használata élelmiszerként, vallási célokra, valamint gyógyszerként is széles körben ismert volt. Az ókori egyiptomiak Ízisz szent növényének, a termékenység és a növekedés szimbólumának tartották. A középkor óta Wales jelképe, a legenda szerint ugyanis csatát nyertek a kelta walesiek a segítségével. Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A csata sikeres volt, a hagyma pedig belekerült Wales címerébe. Egy másik városi legenda szerint a II. világháború idején Japánban elterjedt az a babona, miszerint a fokhagyma- és a hagymafogyasztás védelmet nyújt a szörnyű ellenséges légitámadásokkal szemben…

Pillanatkép a Makó Hagymafesztiválról, MTI Fotó: Rosta Tibor

Pillanatkép a Makó Hagymafesztiválról, MTI Fotó: Rosta Tibor

Illatos vitaminraktár
Ha a fentiekben kételkedünk is, abban biztosak lehetünk, hogy a hagymának számos jótékony hatása ismert, hiszen több mint százötven hatóanyag van benne, többek között tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, jódot, foszfort, cinket, szelént, nikotinsavat, flavonoidokat és kéntartalmú vegyületeket is.
Nagyon sok típusa vált ismertté, de alapvetően három hagymafélét különböztettek meg a ősi feljegyzések: a közönséges hagymát, amelyet mi vöröshagymaként ismerünk, a fokhagymát, valamint a póréhagymát. A híres makói vöröshagyma a XVIII. században vált ismertté egész Európában; a makói hagyma ma már hungarikum.

Makói hagyma

Makói hagyma

Fertőtlenítő amarillisz-féle
A hagyma gyógyító hatását már Dioszkoridész Pedaniosz ókori orvos is feljegyezte gyógynövényekkel foglalkozó kötetében. Jellegzetes ízét és illatát adó kénvegyületei miatt terjedt el az az általános vélekedés, hogy a leve alkalmas különböző fertőzések megelőzésére. A népi gyógyászatban évezredek óta használják ezt az egyébként az amarilliszfélék családjába tartozó növényt a hurutos állapotok, légúti megbetegedések, magas vérnyomás esetén, emésztőrendszeri bántalmak és vérhas ellen, de annyira bíztak a varázserejében, hogy pestis ellen is alkalmazták, és afrodiziákumként is ismert volt.
hagymáról1
Baktériumellenes hatását már az 1800-as években leírta Louis Pasteur francia mikrobiológus és kémikus, és ezt a mai kutatások is megerősítették. Orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a két leghatásosabb baktériumölőnek.

hagymáról3

A vöröshagyma külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Magát a növényt és hatóanyagainak a kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre, gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít a koszorúér-megbetegedések megelőzésében.