Te + Én

Nyolcéves gyereklány a társkeresőn?

Iszonyú ára van, amikor egy kislány az interneten válik nővé

Ha egy gyereknek – itt most gyerek az, aki még nincs 14 éves – lehetősége van elérni az internetet, akkor a teljes figyelemmel ott töltött ideje több óra, és az a „csak rápillantok”, „nyomok egy lájkot” időszak gyakorlatilag egész nap tart. És mivel a kölykök háromnegyedének már van okostelefonja, bármikor az internetre léphetnek.

shutterstock_1188568243

AZ ELSŐ LÉPCSŐFOK LEFELÉ A DEPRESSZIÓ

Az interneten töltött idő és a gyerekek rossz közérzete kapcsolatban van egymással. Amerikai szülői és gyermekjóléti szervezetek szakértői szerint – “Azok a kamaszok, akik naponta egy órát csetelnek, kevésbé elégedettek az életük szinte minden területével. Azok a 13-14 éves gyerekek, akik hetente 6-9 órát töltenek a közösségi oldalakon, 47%-kal nagyobb eséllyel vallják magukat boldogtalannak, mint azok a társaik, akik kevesebbet használják a közösségi médiát.”

shutterstock_525339763_resize

TUDOD, HOGY NEM BESZÉLTEK EGYMÁSSAL?

A Központi Statisztikai hivatal szerint egy mai magyar családban átlagosan két percet beszélgetnek a családtagok egymással. (Kettő percet!) Ezen szemtől szembeni beszélgetést értenek, olyan kapcsolatot, amelyben lehetőség nyílik megismerni egymás mélyebb érzelmeit. Ez a két perc áll szemben a gyermek interneten töltött óráival.

A MÁSODIK LÉPCSŐ A ZAKLATÁS

Minden felmérés szerint a gyerekek felének már vannak zaklatásos élményei, a fiúknak is. Míg a lányokat főleg szexuális téren háborgatják, a fiúkat inkább személyiségük miatt éri támadás. A zaklatott gyerekek fele mer erről beszélni valaki felnőttel, a családdal csak a negyede. A már kialakult depressziós jelek mellé újabbak társulnak: elhúzódás a családtól, bezárkózás a szobába, az utálat az iskolába járástól és hasonlók.

shutterstock_595266650_resize

A HARMADIK LÉPCSŐ AZ ERŐSZAK

A kislányokban borzasztó erős a késztetés arra, hogy nőnek adják ki magukat. (A fiúk kevésbé akarnak férfinak látszani – talán érzik-tudják, hogy ez reménytelen kísérlet lenne?) A lányok mindenáron saját profilhoz akarnak jutni a közösségi csatornákon, és mindig van valaki, aki – sajnos – segít ebben nekik.

Ezek a gyerekek nagyon okosnak gondolnak magukat, pedig, ahogy az előbb említett szakértők írják – „a közösségi csatornák nem valók kisgyerekeknek, mert nem elég érettek ahhoz, hogy megértsék az online kapcsolatok összetettségét, és nem képesek még megóvni a magánéletüket sem.”

Pár napja az angol kormány hivatalosan kért jelentést a legnépszerűbb társkereső alkalmazásoktól arról, mit tesznek a kiskorúak biztonsága érdekében. Mindezt azért, mert kiderült, hogy az interneten kalandozó gyerek közül évente legalább tízet megerőszakolnak, százakat pedig szexuálisan kihasználnak. A legfiatalabb áldozat csak nyolc éves volt.

shutterstock_tf504214441_resize

MIT TEHETSZ?

A legtöbb szülő már nem először hallott ezekről, és egyre többen, egyre kellemetlenebb formában szembesül a következményekkel. Sokan az internet korlátozó felhasználást telepítenek a gyerek gépére, még többen követik, hol-merre kószált a gyerek a világálón. De, legjobb megoldás az internet nélkül együtt töltött idő, játék, beszélgetés. Sok családban már tudatosan szerveznek órákat és hétvégéket, amikor mindenki kikapcsolja a kütyüjeit.

NEM FOGOD ELHINNI

A statisztikák szerint gyerekek 91%-a sosem volt operában, 87%-a hangversenyteremben, színházban, múzeumban 67%-uk, könyvtárban 64%-uk. És már tévét is csak 63%-uk néz tévét rendszeresen. Viszont a háztartások 90%-ban van internet, és a gyerekek 88%-a naponta internetezik. A legmegdöbbentőbb adat azonban, hogy az óvodások egyharmadának már van mobilja…