×

Közélet

Minek nevezzelek? Furcsa nevek Magyarországon

Egykor, nem is olyan régen a gyerekek felmenőik neveit kapták. A fiú gyerek neve például a családban apáról fiúra szállt. Gyakran kaptak az újszülöttek bibliai neveket. Aztán divatba jöttek a sorozat sztárok nevei, a kedvenc színész vagy színésznő neve.

 Manapság egyre furcsább neveket adnak a szülők. Van kitől tanulniuk. Hiszen a sztárok különös névadási szokásáról mindenki értesül.

Fotó: iStock.com/airspa

Fotó: iStock.com/airspa

Jamie Oliver negyedik gyereke például a Buddy Bear azaz Maci Pajtás nevet kapta. A sztárszakács és neje szeretik a fura neveket, három lányukat Poppynak vagyis Pipacsnak, Daisynek azaz Százszorszépnek és Petalnak vagyis Sziromnak hívják.

De Magyarországon is engedélyeznek korábban soha nem hallott neveket. Például engedélyezett név az Andreina, Leticia, vagy a Minetta.  Fiúknál a, Bránkó, Csobánc, Daren, Hakim, Kofi vagy Kemecse

Kérdés az, hogy ha ennyi furcsa nevet engedélyeznek, miért utasítanak el másokat. És kik? Ha valaki olyan keresztnevet szeretne bejegyeztetni, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájában, akkor egy űrlapot kell kitölteni, melyet a Miniszterelnökséghez, illetve a helyi anyakönyv vezetőhöz kell benyújtani. Az elbírálást továbbra is sok-sok szempont alapján az ötfős nyelvtudományi intézeti csoport végzi. Nem engedélyeznek földrajzi neveket, létező nevek becézett formáját, magyar nevek idegen formáját. Bár sokak szerint a bizottság szigorúbb is lehetne