Gyereknevelés

Honnan tudhatod, hogy óvodaérett a gyermeked? (1. rész)

Sokaknál elérkezik az idő, amikor óvodába íratják gyermeküket, ám azt, hogy mik is az óvodaérettség kritériumai kevesen szokták tudni.

A szakértőnk természetesen most is Csörgő Krisztina óvodapedagógus, aki segít eligazodni az óvodaérettség témakörében.
Mennyi idős korban érik el a gyerekek az óvodaérettséget, illetve mitől számít óvodaérettnek gyermekünk?
Számos dolog van, amit figyelnek az óvodaérettség megállapításakor, ezek döntő többsége olyan tulajdonság, tanult dolog, amit a szülőktől elsajátít a gyermek fejlődése során és nem az óvodába adás miatt szükséges tudnia – avat be az óvónő. Ilyen a szobatisztaság, főleg napközben, illetve, hogy a gyermek ismerje fel az érzést, hogy vécére kell menni és maga el tudja végezni a dolgát.

óvodaérett1

Persze ettől még előfordulnak apróbb balesetek az oviban a nagy játék közben, esetleg a délutáni alvás alatt – avat be a szakértő. Az önálló öltözködés is fontos, nyilván segítenek az óvónők, főleg a beszoktatáskor, illetve kiscsoportban, ami igazán fontos, hogy legyen meg az akarat a csöppségben, próbálkozzon, akarja magától csinálni. Emellett a beszéd is legalább ilyen fontos, lényeges, hogy a leendő ovis tudja megfogalmazni a szükségleteit (mit szeret, mit nem, mi tetszik neki, mi fáj, mi finom, stb.) – tudtuk meg Csörgő Krisztinától.