Otthon

Egy szó a párizsi télről is

2013-ban a tavasziasan enyhe tél után suhintott egyet Jégkirálynő

Hacsak nem tréfál meg minket a tél ugyanúgy, mint pár éve, azon az emlékezetes 2013. március 15-én, lassan búcsút is inthetünk neki.

Nem volt nagy szám, talán ha négy-öt napig állt arasznyi hó az utcánkban, kicsivel tovább a budai hegyekben. Ha az ember síelni akart, egy jó nagyot szánkózni, ismét a Kárpátokba vagy az Alpokba kellett utazni. A német nyelvterületen mindenütt nagy hó volt az idén, de nem maradtak ki a franciák sem.

Párizsban ritka vendég a hó, de olyankor mesés a város

pe00a_resize

Láttad már így az Eiffel-tornyot?

pe01

Időnként el-eltűnt a ködben vagy a hóesésben.

pe02

A világ fotósai a francia fővárosban termettek, és szebbnél szebb képeket készítettek, már, ha láttak valamit a füsttől és a könnygáztól.

Mert ennek a télnek az alapszíne mégiscsak a sárga volt, a sok-sok sárgamellényes tüntető után. Párizsban még most szombaton is tüntetések voltak, hetekkel az elégedetlenségek kezdete óta.

pe03

Még a Szabadság-szobor párizsi mása is sárga mellényt kapott. (Ki varrhatta neki? Nem lett túl bő? Mindegy, a szándékot és a kitartást értékeljük.)

pe04

Azért ez a már túlzás, a fotósoknak dilizik vlaki, mert egyetlen másodpercre híres akar lenni a Sacré Coeur előtt.

pe05

(Csak érdekesség: a párizsiaknak a „tél” szóról az őszi-téli divathétre ugrik be, semmiképp sem a hó. De, ha már divat, te ezek közül a 2019-es férfi modellek közül melyikkel tudnál fesztelenül mutatkozni a munkahelyed bejárata előtt?)

pe08

Legvégül: még a párizsi műsorajánló címlapján is ez volt az év végén.

pe07

Persze, a télről Amerika miatt kezdtünk el mesélni ezeken a lapokon pár hete. Lassan – nagyon lassan – ott is vége a vacogtató napoknak, de még sok helyen életveszélyesen jegesek az utak, le-lecsap egy nagyobb vihar, megbénítva a Keleti-part életét.

pe08

Északabbra, egy Fort Erie nevű kisváros világhírnévre tet szert azzal, ahogy a vihar kinyomta az Erie-tó jegét a partra. (Szerinted mekkora vihar kell ehhez? El tudod képzelni?)

pe09

Mostanság mindenki ott fényképezkedik.

pe10

Végül, a felülmúlhatatlan Szibéria. Csak annyit mondunk a képről: ilyen leszel mínusz 50 körül, ha pislogsz egyet.

pe11

Lehet, hogy pár nap múlva mégis a jégbe fagyott Budapestet fogják mutogatni a clevelandi és párizsi lapok?