Kultúra

Beléphetünk Da Vinci festményeibe

Leonardo Da Vinici halálának 500. évfordulóján Budapestre érkezik. 1000 négyzetméteren vár ránk egy élménykiállítás.

A 15. századi reneszánsz festő-zseni több alkotásának reprodukciója mellett, közel 60 műszaki találmányának makettje is kipróbálható lesz a 1000m2-es kiállítói térben. A reprodukciók eredetijének megtekintéséért egész Európát be kellene járni a látogatóknak. Hiszen a Mona Lisa a párizsi Louvre-ban, Az utolsó vacsora Milánóban, az Angyali üdvözlet Firenzében, a Madonna Benois Szentpéterváron, a Hölgy hermelinnel Krakkóban, a Sziklás Madonna Londonban található meg. A budapesti kiállításon viszont a művészetkedvelők Leonardo 23 leghíresebb festményének reprodukcióját egyszerre csodálhatják meg. VR szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetnek a látogatók.

unsplash.com/Eric Terrade

unsplash.com/Eric Terrade

A Wikipedia szerint Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek láthatólagos végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint ő lehetett minden idők legműveltebb embere.
Éppen ezért kapta a kiállítás a “Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” címet. Leghíresebb műveinek reprodukciói mellett a kiállításon több tucat fából épült találmánnyal is találkozhatnak a látogatók, amelyek működését számítógépes szimulációk segítségével is megismerhetik.
A kiállítás minden nap, reggel 9 órától, este 8 óráig tart nyitva március 16-tól, Budapesten, a Király utca 8-10. szám alatti Central Passage földszintjén.