Kultúra

Toto Cutugno megénekelteti Budapestet

75. születésnapja alkalmából Budapestre látogat és önálló koncertet ad az olasz sztárénekes, Toto Cutugno.

Lasciatemi Cantare… Bár évek teltek el, mire nem halandzsa szöveggel énekeltem, de az egyik legismertebb olasz sláger a világon. Előadója az olasz zeneszerző, énekes Toto Cutugno április 27-én a Tüskecsarnokban lép fel, ráadásul idén – július 7-én – lesz 75 éves.  A születésnap alkalmából pedig ő ad ajándékot a közönségnek: saját magát és a dalait.

Toto Cutugno koncertje a budapesti Tüskecsarnokban 2016-ban Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Toto Cutugno koncertje a budapesti Tüskecsarnokban 2016-ban Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Cutugno az 1960-as évektől van jelen hazája könnyűzenei életében, de mint világsztárt az 1980-as évektől jegyzik, mikor a Solo noi c. dallal megnyerte a San Remo-i dalfesztivált. Ezt követően sorra jöttek a nagy slágerek, mint a L’italiano (Lasciatemi Cantare), a Donna Mia, Soli, amelyek meghódították Európát. 1992-ben az Insimie című dallal megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált is.

Cutugno elhozza Budapestre az utánozhatatlan olasz zene varázsát, és a hamisítatlan mediterrán életérzést. A közel két órásra tervezett koncerten elhangzanak a nagy világslágerek, de számos dalt ezúttal, szimfonikus zenekari kísérettel hallgathat meg a közönség. A szimfonikus zenekart Alterisio Paoletti vezényli.

Cutugno egyébként nagyon nehéz esztendőkön van túl, 2007-ben ugyanis rosszindulatú prosztatadaganatot diagnosztizáltak nála. A sikeres műtét után ma már egészségesnek mondhatja magát, de azóta is nagyon figyel magára. Az olasz énekes, legutóbb 2016-ban járt Magyarországon, akkor is a Tüskecsarnokban lépett fel, és most is örömmel vállalta az újabb felkérést. A koncert szervezői szerint az első szóra igent mondott, örömmel és boldogan tér vissza Budapestre. Az énekesnek az a legnagyobb vágya, hogy ameddig csak bír énekelhessen.