Otthon

Kell-e neked gőztisztító?

Nem kell elkapkodnod a választ, van időd megkérdezni valakit, akinek van. Mondjuk – engem.

Már nem is tudom, mikor és miért éreztem úgy, hogy gőzpisztoly nélkül nincs értelme az életemnek. Ha volna egy, az maga volna a megváltás. A belépés a fényes jövőbe, az örök boldogságba.

Ismerem magam, tudom, hogy bármilyen ostobaságért meg tudok bolondulni pár napra, ilyenkor igyekszem valami értelmes tevékenységbe menekülni. Sajnos, nagyon szeretem a háztartás területét: be- és átrendezni a lakást, takarítani, főzni, mosni, még vasalni is. Ez engem mind-mind megnyugtat, pihentet. Soha nem éreztem, hogy kényszerből csinálom, még akkor sem, amikor tényleg nem volt helyettem senki, hogy elvégezze ezeket a feladatokat. Sokan csúfolnak azért, mert a világ összes mikroszálas kendőjét megveszem, van négy porszívóm és ugyanannyi felmosó készletem.

shutterstock_89186245_resize

Ha te is bolondnak tartasz ezért, Isten áldjon, megértem, ha nem olvasod tovább.

Az első gőzpisztolyom öt percig élt.

Ilyen előzményekkel teljesen természetes, hogy elérkezett a pillanat, amikor rám tört, hogy nekem azonnal kell egy gőzpisztoly. A család már nem ellenkezik, éles költségvetésmódosítás után rávetem magam az első elérhető árú készülékre.

Nem a reklámok miatt tettem – mielőtt tényleg teljesen ostobának nézel. Mutatok neked egy képet. Te is látsz ilyet a tévében ezret, és ugyanúgy kiráz tőlük a hideg, mint engem. Én csak úgy hívom: „Csík egy mozdulattal”. Tudod, a nő a szivaccsal húz egy csíkot, és a szénné égett jénai edény a csík alatt olyan tisztán csillan elő, hogy fáj tőle a szemed. Na, ilyen gőztisztítóval is van, és mindketten tudjuk, hogy ez egy hatalmas hazugság.

shutterstock_651499792_resize

Szóval, nem voltak illúzióim. És most őszinte leszek, nem tudom, mit tisztítottam meg első pisztolyommal, csak azt, hogy 1) a munka sikeres volt, 2) valamiért félbe kellett hagynom, 3) két hét után, amikor folytatni akartam, a pisztolyom annyira bevízkövesedett, hogy a legdurvább oldószerekkel sem lehetett életet lehelni bele.

Ki kellett dobni, és kezdhettem gyűjteni egy újra, mert azért bevált.

Az első két tanulság már megvolt: 1) a cucc jó, 2) soha-de-soha ne tégy mást bele, csak desztillált vizet. Mert én csapvízzel kezdtem…

Gyakorlatban.

Dolgoztál már gőzzel, biztosan van gőzölős vasalód. Tudod, a gőzpisztoly is olyan, hogy nem szabad kapkodnod, ez egy veszélyes szerszám, nem olyan, mint egy porszívó, itt észnél kell lenned. És azt is megfigyelted, nyilván, hogy ha a gőzvasalóddal hatást akarsz elérni, akkor arra időt kell szánnod. Magyarul: rengeteg reklám videó van az interneten „Csík egy mozdulattal”-stílusban, de a valóságban minden sokkal lassabb. Valóban működik – csak több ideig tart a munka. Tényleg kijön a fugák közül a kosz, a penész, csak gondolj bele abba, hány méter fuga is van a fürdőszobádban…?

Mire jó?

Ma, hogy arra gondoltam, mindjárt jön a Húsvét előtti nagytakarítás, előkaptam a pisztolyomat, és elvégeztem két kísérletet. Az elsőt a mosógépem mosószeradagolójával.

P1510297_resize

Nekem halálom, ha valaki koszos géppel, tisztítószerszámmal kezd a munkának. Sokszor láttam már végtelenül szutykos mosógépet, mosogatót, felmosót és törlőkendőt. Tudom, buggyant vagyok, de ha ilyet látok valahol, akkor nekem a tulajdonosával be is fellegzett a kapcsolatom.

P1510298_resize

Én ezt ki szoktam tisztítani, mert imádnak itt lebzselni a gombák. Erre akkor jöttem rá, amikor szerelőt kellett hívni a gépünkhöz, szétszedte, én meg elájultam, mert olyan fekete volt belül a kosztól… (Mikor kukkantottál be ide a utoljára a gépedben?)

P1510308_resize

Mehet vissza az adagoló-egység.

P1510311_resize

Szóval adok arra, hogy ezek a gépeim milyen állapotban vannak. Nagyon jó hatásfokkal tudtam kipucolni még a mosogatóm túlfolyóját – tehát, nem a lefolyót, bár azt is –, és váratlanul kifújta belőle a zsíros lerakódásokat, vízköveket. Jól viselkedik mindenféle lefolyónál, de nem úgy, ahogy ez a kép mutatja, mert ha ilyen messzi tartod a lefolyótótól, akkor semmi sem fog történni. De, ne feledd, minden lassan történik, a gőznek idő kell.

shutterstock_119308588_resize

Általánosságban: nagyon jó olyan helyeken, amiket nem érsz el. Ezek általában kis helyek, így hamar tudsz végezni velük.

De jó akkor is, ha felraksz a gépre egy kendőt, és a gőz azon átfújva tisztítja a padlót, követ.

shutterstock_1036804285_resize

A pasik imádják kifújni vele a kocsi szellőzőrendszerét, tisztítani a kárpitot, a motort.

Amire nem jó

Itt van például a sütő. A fiam életében először próbált meg kisütni egy kacsamellet. Olyan tepsit választott hozzá, ami szétcsúsztatható…, ezért az összes zsír kifolyt a tepsi résén, és rásült a sütő aljára.

P1510323_resize

Gőzöltem hosszú percekig, de semmi nem történt. (Sajnos, vegyszerekkel és súrolóporral sem nyikkant meg a zománcba égett zsír.) Szerintem a kerámialapos tűzhelyről is lepattan, ha már annyira beleégett a kifutott étel. Nem használnám vasalásra sem.

Valamivel párosítva isteni!

Annyi pénze kevés családnak van nálunk, hogy olyan gépet vegyen, ahol van visszaszívás. Magyarán, hogy a kicsapódó nedvességet egyből visszaszívja a szerkezet. Ilyenje csak a hivatásosoknak van. De, attól még lehet egy száraz-nedves porszívód, amid bevethetsz a gőzölés után, ha – mondjuk – kárpitot pucolnál vagy frissítenél fel.

Azt mondják, a gőztisztítás legnagyobb előnye, hogy – vegyszermentes. Ez igaz. Csakhogy, vegyszerrel hatékonyabb. De, nehogy a gépbe rakj valamit! Oda csak desztillált vizet, semmi mást! (Ma már mindenütt kapni desztillált vizet, és igazán fillérekbe kerül.)

Arra gondoltam, hogy egy kevés vegyszerrel kíméletesen kezelt felületen átfutva gőzzel is nagyszerű munkát végezhetsz.

Milyent vegyél?

Ha tudatos vásárló vagy, rögtön észre fogod venni, hogy a gépek közötti első nagy különbség abban van, hány deci vizet tudsz bennük egy menetben gőzzé alakítani. Én azt hittem, a szokásos 2 deciliterrel semmire sem lehet menni, de egy átlagos konyhapadló felgőzölésére ez bőven elég. Persze, jobb, ha van 3,5 decid. A drágább gépekbe akár egy liter vizet is beleönthetsz, de azzal már száz négyzetmétereket tudsz felgőzölni.

shutterstock_1131790643_resize

Ami igazán fontos, hogy legyen hozzá padlótisztító kiegészítőd – sajnos, ezzel az ára 6 000 forintról rögtön legalább 20 000-ra ugrik. Minél több kiegészítő van hozzá, annál jobb. Tudom, a porszívókhoz is sok kis apróságot adnak, amit soha az életben nem fogsz használni a két szokásos fejen kívül, de ez itt most más eset. Kell a gőzecset, mert a legtöbb makacs kosz csak azzal jön le. És kellenek a hosszabbító csövek, különböző fúvókák is.

Ha idáig megvoltál nélküle, várj addig, amíg valamelyik német diszkontban fel nem tűnik az akciós ajánlatok között. Ők sem adják sokkal olcsóbban annál, mintha egy nagy szakáruházban vennéd meg, de azért fogsz rajta pár ezer forintot.

Szerintem megéri a pénzét, és hamar rájössz, milyen helyeken vethetnéd be, ahol eddig nem volt eszközöd a mocsok eltakarítására. Használd egészséggel!