Gyereknevelés

Honnan tudhatod, hogy óvodaérett a gyermeked? (2. rész)

Cikkünk folytatásában tovább ismertetjük az óvodaérettség kritériumait a gyerekek és szülők szempontjából is.

Szakértőnk továbbra is Csörgő Krisztina óvodapedagógus, aki legutóbb olyan az óvodaérettséghez szükséges témákról szólt, mint a napközbeni szobatisztaság, az önálló öltözködés, illetve a beszéd, a kifejezés megfelelő fejlettségi szintje. Ezek mellett elengedhetetlenül fontos egy óvodába készülő gyermeknél az önálló evés ivás – kezdetben kanál és pohár használata, és későbbiekben ennek tovább fejlesztése – avat be az óvodapedagógus. Továbbá arról is beszélt Krisztina, hogy legalább ilyen kiemelt jelentősége van a szociális képességeknek.

– Az óvoda érettség egyik alapfeltétele hogy a gyermek másokkal (a társaival és az óvónőkkel) képes legyen kapcsolatot teremteni. Ezt már a játszótéren is előre láthatjuk. Hogyan teremt kapcsolatot a többi gyerekkel, tud-e alkalmazkodni a játszótér íratlan szabályaihoz, amit a szülő ad át neki. Mindezek mellett tudja a szabályokat elfogadni (mit lehet, mit nem) ezáltal válhat igazan egy közösség részévé – osztja meg velem a szakértő. Végezetül pedig az érzelmi érettségre tért ki Csörgő Krisztina.

óvodaérett2.0
– Tudjon a gyermek anyától elválni, azaz megérti és felfogja, hogy az elválás nem örökre szól. Az adott helyen (óvoda) biztonságot érez és megbízik anyában, apában, nagyszülőben. Érti, tudja, hogy a közösen megbeszélt időben érte jön (ami legyen mindig konkrét – pl ebéd után, alvás után). Az óvodára nem csak a gyereknek, hanem anyának is meg kell érnie, legyen kölcsönös az elválás, ugyanis ha a szülő szorong emiatt, azt a gyerek megérzi és nehezen indulhat az óvoda kezdés. Lelkileg is érettnek kell lenni az óvodára anyának és gyermekének egyaránt! – mondta Csörgő Krisztina óvodapedagógus.