Otthon

Tudom, mi a megoldás, hogy főnökeid hálásak legyenek a munkádért!

Meghatódtam, hogy magas rangú vezetők a munkahelyén keresték fel a rendkívüli tettet végrehajtó dolgozót.

Személyesen is hálás vagyok Smajda Attila miskolci váltókezelőnek, aki március elsején számos embernek mentette meg az életét azzal, hogy megakadályozta két személyvonat egymásba rohanását Miskolcon. Vasutas rokonaim is gyakran utaznak arra, és igyekszem elhessegetni a gondolatot, mi lett volna, ha…

A személyesség itt nem ér véget, mert tegnap a váltóháznál személyesen jelent meg Homolya Róbert MÁV elnök-vezérigazgató és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, hogy átadjon Smajda Attilának egy oklevelet.

Smajda Attila01

Nem tudom, mi állt a levélben, mert ez nem volt benne a MÁV közleményében. Gondolom, dicséret és köszönet, és remélem, akadt egy kövér boríték is a derék vasutasnak, aki az újságok csak „hősként” említenek – és nem találok ebben semmi túlzást.

Kifejezetten meghatódtam, hogy végre magasrangú, komoly vezetők elismerik egy, a hierarchia sokkal lejjebb álló fokán tevékenykedő ember rendkívüli tettét, és ezt úgy fejezik ki, hogy elmennek hozzá megköszönni.

Smajda Attila (Kép: Borsod Online)

Smajda Attila (Kép: Borsod Online)

Ilyet eddig csak a hadseregben láttam, hogy a miniszter „lemegy” laktanyába, esetleg kiutazik valamilyen távoli harctérre, és kitünteti az ott szolgálók egyikét.

A tegnapi eset után már azt is el tudom képzelni, hogy az egészségügyi miniszter kirohan egy kórházba, ahol éppen befejeződött egy bravúros műtét. Hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának első embere váratlanul betoppan egy gimnáziumi angolórára, mert a tanárnőnek sikerült nyelvvizsgához juttatnia egy teljes érettségiző osztályt. S hogy a nemzetgazdasági-miniszter és az adó- és vámhivatal vezetője felkeres egy pénzügyi ellenőrt, aki éppen megakadályozott egy hatalmas méretű sikkasztást.

És a felkeresettek a munkahelyükön ugyanolyan pironkodva hárítják el a dicsérő szót, mint a Smajda Attila. „Az első vágányom foglalt volt, egy tehervonat várakozott rajta, így a Barcikára közlekedő személyvonat a második vágányról haladhatott volna Sajóecseg felé. Ehhez a váltókat kitérőre állítottam, szabad jelzése volt. A Miskolc felé közlekedő tornanádaskainak viszont meg kellett volna állnia a bejárati jelző vörös jelzését figyelembe véve. Hát ez neki nem jött össze, és sikeresen felvágta a tizenötös váltót. Ekkor állítottam meg itt, az őrhelyem előtt. Én csak a dolgomat tettem.”

Felújítják a miskolci vonal egy szakaszát. (Kép: MTI)

Felújítják a miskolci vonal egy szakaszát. (Kép: MTI)

Aztán megráztam a fejem, nem, ilyen nem lehet.

De, hiszen megtörtént, tessék, itt van a fénykép!

És úgy érzem, a MÁV-vezér meg a polgármester az én képviseltem is ott volt, és volt boríték, vagy egy üveg jobb bor, egy méretes tábla csoki, ilyesmik.

Aztán gondolkodni kezdtem, hogyan történhetett meg ez a csoda. És hogyan történhetne meg a többi is. Nem találtam megoldást.

sa99