Gyereknevelés

A gyermekhisztéria okai

Feltehetőleg a gyermeki hisztériával már valamennyi szülő szembetalálkozott legalább egyszer, ám ahhoz, hogy ezt kezeljük, tudnunk kell annak kiváltó okait.

A gyermekek van, hogy hirtelen szűnni nem akaró sírásba kezdenek, sokszor közben  földhöz verik magukat és sehogy sem lehet megnyugtatni őket. Ezt az állapotot röviden csak hisztériának, hétköznapi szlenggel simán csak hisztinek szoktuk nevezni. Azonban nem árt tudnunk, hogy ennek a nem kívánt állapotnak 3 fő kiváltó oka lehet.

Saját gyermekemnél is gyakorta előfordul, hogy felhúzza magát, egész egyszerűen elfogy a türelme, amikor nem tud megoldani valamit. Például nem sikerül az építő tornyot összeraknia, nem tudja a sólámpát felkapcsolni, nem bír a pici ujjaival valami finom, apró mozdulatokat igénylő dolgot végrehajtani. Lényegében a tehetetlenség érzése miatt borul ki a gyermek, de ide sorolandó az a fajta “korlátozás” is mikor babakocsijába ültetjük és ő ezt nem akarja és ennek bizony hangot ad.

Esténként sem ritka ez a fajta “műsor”, bár ilyenkor a kiváltó oka nem más, mint a fáradtság, gondolj csak bele, hogy ez felnőtteknél sem ritka, amikor szellemileg és fizikálisan is le vagyunk terhelve és egy amolyan kétségbeesett állapot lesz úrrá rajtunk. Gyerekeknél ezt kiválthatja egy inger gazdag környezet is, mint a családi vendégség, piacolás, esetleg vásár, ahol nagy tömeg, sok ember, számos új dolog kerül a látóterébe.

gyermekhiszti0

Utolsó okként sem mondok ismeretlen helyzetet, amikor nem a gyermek akarata teljesül, nem kap meg valamit. Édesanyám állítása szerint nálam is volt egy emlékezetes eset, mikor a Szél Kálmán tértől a Kolosi térig bömböltem, mert ő nem vett meg nekem egy színes képes újságot a 80-as évek közepén. Talán mondanom sem kell, hogy ha ilyenkor a könnyebbik utat választjuk és a gyermek akaratát teljesítjük rászokik erre és céljai eléréséhez a hisztit fogja alkalmazni. Ha megfelelően kezeled a gyermeked hisztériáit, akkor ezek a rohamok egyre rövidebbek lesznek, míg végül idővel megszűnnek. Legközelebb a 3 felsorolt eset helyes megoldásáról fogunk tájékoztatni, hogy tudd, mikor mit is kell tenned.