Egészség

Ezek a leggyakoribb egészségügyi problémák ötven körül

Tegnap sorra vettük a negyvenes éveiben járó nők leggyakoribb egészségügyi problémáit. Okaikat, és kezelésük módját Lássuk most, hogy mire számíthatunk ötvenéves korunk körül.

Rendszerint az ötvenes években kezdődik a nemi hormonok jelentős csökkenése. A hormonháztartásban bekövetkező lassú változás évekig is elhúzódik.

shutterstock_695046562

A magas vérnyomás.
Az ösztrogén a változókorig védi a nőket a szív és érrendszeri betegségek ellen. Ahogyan csökken a szervezetben a női nemi hormon, úgy lesznek gyakoribbak a szív és érrendszeri problémák. Az egyik legnagyobb veszélyt már ebben a korban is a magas vérnyomás jelenti.
Kezelése: Az orvos által előírt gyógyszerekkel. Enyhébb esetben az életmód
változtatásával. Ajánlott a só fogyasztás korlátozása napi öt grammra, a dohányzás elhagyása
a kalciumban gazdag ételek fogyasztása. Jó hatású reggelenként egy kiskanál lenolaj.

Csontritkulás
Nem csak az időskor problémája. A csontképzés-csontbontás egyensúlyának felbomlása, a csontvesztés felgyorsulása már 35–40 éves kor környékén elkezdődik. Különösen a sovány testalkatúak vannak veszélyben és azok a hölgyek, akiknél későn jelentkezett az
első havivérzés,
Kezelése: Legfontosabb megelőzése rendszeres testmozgással. Ma már olcsón kaphatók lépésszámláló karkötők. Napi tízezer lépést mindenkinek el kellene érnie. Öntsünk napi egy liter zsíros tejbe fél kávéskanál gabonacsíra-olajat, és reggel, délben, este igyuk meg. A kialakult csontritkulás kezelésében a vényköteles gyógyszerek mellett nagy jelentősége van a kiegészítő kalcium- és D-vitamin-pótlásnak.

Mellrák
Korai felismerés esetén 90 százalékban gyógyítható. A legveszélyeztetettebb korosztály a 45–65 közöttieké, ezért minden 45 és 65 év közötti nő kétévente meghívót kap mammográfiai vizsgálatra
Megelőzése: A mellrák kialakulásának kockázata megfelelő életmóddal mérsékelhető. Abba kell hagyni a dohányzást, és figyelni kell az egészséges táplálkozásra. Szakemberek elengedhetetlennek tartják a heti legalább négyszer fél óra testmozgást. Az önvizsgálat jelentőségét sem szabad elhanyagolni. A megbetegedések több mint 80 százalékát a nők maguk észlelték

Ajánlott szűrővizsgálatok

– Mammográfia: negyvenéves kor fölött kétévente röntgenfelvételeket kell csináltatni a mellekről. Ha a családban már előfordult mellrák, korábban és gyakrabban is tanácsos szűrésre járni.
– Szemvizsgálat: kétévente ellenőriztessük a szemünket, hogy idejében felismerhessék a zöldhályogot és a magas vérnyomást.
– Csontsűrűség mérés: legkésőbb a klimax idején
– Hallásvizsgálat: ötvenéves kor felett célszerű elvégeztetni.