Kultúra

Csak pasik a színpadon

Május első napjaiban a Szent Efrém Férfikar ajándékkal kedveskedik rajongóinak, hiszen együtt koncertezik Moszkva legjobb és leghíresebb férfi énekegyüttesével, a Doros Kvintettel, akiknek a neve azt jelenti: ajándék.

A Szír Szent Efrémről elnevezett férfikart 2002-ben alapította az együttes művészeti vezetője, a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Saját megfogalmazásuk szerint az együttes fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése. Valamint a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. A kar gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak. Rendszeres résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a pannonhalmi Arcus Temporum Fesztiválnak és más rangos zenei rendezvényeknek.

A Szent Efrém férfikar Fotó: Orbán Domonkos

A Szent Efrém férfikar Fotó: Orbán Domonkos

Ezúttal Moszkva leghíresebb férfi énekegyüttesével áll össze. A Doros Kvintett különleges hangját és zenei talentumukat Moszkva talán legismertebb ortodox templomában, a Vörös téri Vaszlij Blazsennij Székesegyházban szinte minden nap megcsodálhatják az oda látogatók. Május elején viszont a magyar közönségnek nem kell Oroszországig menni, most először lépnek fel nálunk.

Az Orientale lumen sorozat nyolcadik évadának húsvéti hangversenye május 2-án, a Győr-Újvárosi Kossuth utcai Római Katolikus templomban, május 3-án, Nyíregyházán, a Kodály Teremben, május 4-én pedig a budapesti a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban csendül majd fel.

A Doros Kvintett

A Doros Kvintett

A koncerten a Keleti Egyház legszebb nagyheti és húsvéti dallamai hangzanak majd el a Szentföldtől és Szíriától Moszkváig, Grúziától Kárpátaljáig. Tradicionális ősi liturgikus énekek mellett jelentős bolgár, orosz, olasz, magyar, ruszin és ukrán mesterek műveit is hallhatja majd a közönség.