Otthon

Jövőre veled ugyanitt. Csak kicsit tisztábban.

Régen az úgy volt – és most száz évekre gondolok vissza – hogy nagyobb ünnepek előtt lázasan takarítottak, mostak, súroltak. A hangsúly az „előtt” szón van.

Nagyon örülök annak, hogy kerületünk – gondolom, a tiéd is – ebben az évben sem felejti el megrendezni „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” akciót.

Annak még jobban örülök, a TeSzedd vált az ország legnagyobb önkéntes mozgalmává, melynek keretében sok-sok ezer résztvevő igyekszik megszabadítani környékét az illegális szemétlerakóktól.

Kicsi ürüm az örömben, hogy erről az akcióról csak alig pár napja olvastam a kerületi újságban, és ott derült ki, regisztrálni kell rá, a határidő viszont most vasárnap lejár. Rövidkének éreztem, de nyilván az én hibám, hogy nem olvasgatom gyakran a kerület honlapját, ott nyilván régebben kint van felhívás.

Félő, hogy erről a szemétszedésről, ami március 18-tól 24-ig tart majd, lemaradok…

…pedig dühít, és elkeserít, hogy szép városom olyan már olyan koszos, hogy elveszi sétáim örömét. És mindegy, hogy Pesten vagy Budán, rettentő sok a lustaságból és közömbösségből fakadó mocsok.

#2DSC00539

Tudom, Budapest – és a te vidéki városod is – sok pénzt fordít takarításra, de félek, hogy ez a pénz nem elég. Különösen nem arra, hogy azokat a területeket is rendben tartsa, ahonnét a házak viszonylag messze vannak. Az ilyen „se nem tér, se nem park, csak úgy eltengődő, fás-bokros, hol zöld, hol meg portenger” területek a legelhanyagoltabbak. Nem kell ehhez kimenni a város szélére, a fenti meghatározásnak a város belső részein is sok terület megfelel.

Van egy kérdésem.

Mi lenne ha, mint régen, nagyon régen, nem az ünnepek után, hanem azokat megtisztelve, előtte takarítanánk? Hogy, mire jön március 15., kiöltözve, szép kokárdásan ne kelljen a városi mocsokban korzóznunk?

Én hajlandó volnék regisztráció nélkül is, saját magam zsákot véve és abba szemetet gyűjtve a környékem jó nagy gyűrűjében tevékenykedni ezért.

Ha…

Ha ehhez társakat szerez nekem az önkormányzat. Ha plakátokon látom, hogy ilyen akció lesz, ha időben írnak erről a lapok – nem csak önkormányzatiak –, szóval, ha van erről kampány. Ha minden városlakónak ott van a fejében az eldöntendő kérdés: „Menjek szedni? Vagy ciki?”

És persze, az volna a leghatásosabb, ha a még nevét sem tudom polgármester maga is zsákolna legalább fél napig, mert hogy példamutatás, ugye…

Guillame Chiron kollázsa (Forrás: Feedspot)

Guillame Chiron kollázsa (Forrás: Feedspot)

És akkor milyen jó lenne együtt ünnepelni, milyen jó volna a tiszta, kicsinosított városban sétafikálni legszebb ruhánkban, kokárdásan. Micsoda nemzeti-városi ünnep volna, hogy együtt megcsináltuk, nem gondolva arra, hogy a mellettem eldobott és összelapított sörösdobozokat gyűjtő férfiú talán egész máshová ikszelt a választásokon, mint én.

Na, az ünnep volna!