Te + Én

Tényleg érdemes szerelmesnek lenni?

A minap az egyik barátnőmmel találkoztam, és majd kicsattant a jókedvtől, a szépségtől, az energiától. Megkérdeztem, hogy mi van vele? A válasz annyi volt: „jajjj, olyan szerelmes vagyok!”

Olyan ez, mint egy titkos recept. Tudunk róla, hogy létezik, de direkt úgysem tudjuk használni. Ki kell várnunk, hogy ránk kerüljön a sor. Mert, bár hihetetlen érzelmi hullámvasutat is tud okozni a szerelem, de ha jó, és gond nélkül megy, akkor a legvarázslatosabb időszak, ami fiatalít, szépít és egyszerűen boldoggá tesz.

Fotó: unsplash.com/PabloHeimplatz

Fotó: unsplash.com/PabloHeimplatz

Sokan ezt már a plátói szerelemmel is képesek produkálni. Pedig a viszonzatlan szerelem csak ideig-óráig jó, aztán úgyis, ahogy a nagyszüleink mondanák: „kislányom, sírás lesz a vége.” De, akárhogy is a vesszük a szerelem jót tesz a szervezetnek.

Olyan dolgokat csökkent, mint a stressz, vagy az étvágy. Előbbi hasznos, ha nincs, főleg, ha negatív, mert számos betegség fokozója. Utóbbi meg… Na, ki nem szeretne a szerelemtől még fogyni is? Egészen pontosan a noradrenalin hormon termelődése csökkenti az étvágyat. Ez a pozitív izgalmi állapotért felelős hormon, ami akár függőséget is kiválthat, és bizony ez tombol a szerelmesekben.

unsplash.com/Cmdr Shane

unsplash.com/Cmdr Shane

Amit viszont növel az a produktivitás. Sokkal tevékenyebben, kreatívabb lesz az, aki szerelmes. Elég, csak arra gondolni, hogy sütni, főzni mennyien kezdenek el ilyenkor. És nem azért, mert ez az elvárás, hanem mert valamit alkotni akarunk.

És, akkor még ott a fiatalítás. A szerelmesek arca ragyogóan sugárzik, élettel teli. Ez a magasabb oxitocintermelődésnek köszönhető, szóval, ha valakit szebbnek látunk ilyenkor az nem véletlen. De igen, így van a szexel is.A szerelmesek a megnövekedett dopaminhormon-termelésnek köszönhetően határtalanul boldognak és magabiztosnak érzik magukat. Hiszen nincs több kétség, hogy kellünk-e valakinek, hanem ott van a kézzel fogható bizonyíték, hogy: Ő szeret!