Kultúra

Sztárok játszanak a Riviérában

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Benedek Miklós rendezi Molnár Ferenc 1926-ban megjelent művét, a Riviérát, melynek április 18-án lesz a bemutatója a Belvárosi Színházban. Igazi sztár-szereposztással.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy a magyar drámairodalom egyik legjelentősebb alkotójának valamelyik színdarabjából készít előadást Benedek Miklós. A színész-rendező ugyanis Molnártól a Valakit és A hattyút is megrendezte már korábban.

Benedek Miklós a Riviéra olvasópróbáján fotó: Orlai Produkciós Iroda

Benedek Miklós a Riviéra olvasópróbáján fotó: Orlai Produkciós Iroda

A történet helyszíne egy áruház. Misch úr (Schruff Milán), a kereskedősegéd az éjszakai kirakatrendezésre készül a világvárosi üzletház negyedik emeletén. A próbababák előkelő nyári ruhákat, az egész kirakat pedig dél-franciaországi miliőt kap: készül a Riviéra. Misch úr serényen dolgozna, ha Casella (Szabó Kimmel Tamás), az áruház multimilliomos tulajdonosan nem vetett volna szemet szerelmére, a kesztyűosztályon dolgozó Lujzára (Kovács Patrícia) és nem hívta volna meg a nőt a Riviérára, az igazira. Két gyerekkori barát, két férfi, és egy kérdés: tisztességesen vagy sikeresen kell-e élni?

A Riviéra plakátja

A Riviéra plakátja

Karinthy Frigyes 1926-ban, azt írta a Nyugatba a darabról: „Az a színpadi ötlet, hogy valaki, aki ellenségével nem mer szembeszállani, dühében hősködve szembeszáll az ellenség tehetetlen árnyékával, egy róla készült viaszbabával, színpadi ötletnek elsőrangúan mulatságos, pompás, eredeti, újszerű, zseniális – műfajszerűen a legjobb, legnemesebb vígjátékanyag, shaw-i, molière-i, csaknem cervantesi trouvaille.”
Molnár mindig is vigyázott arra, hogy a vicc csak vicc maradjon és lehetőleg ne menjen át filozófiába, – ő nem gondolatokat akar közölni, hanem szórakoztatni és az iróniából is csak annyit vesz magához, hogy a viccnek súlya legyen.

Szereplők: Kovács Patrícia (Lujza), Schruff Milán (Misch), Szabó Kimmel Tamás (Casella), Kardos Róbert (Márton), Ullmann Mónika/Péter Kata (Elvira), László Lili/Ballér Bianka (Cibulka), Vadász Gábor (Balla úr)

Az előadás a győri Vaskakas Bábszínház, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében jött létre.