Kultúra

Lábtörése után Budapesten koncertezik az orgona királynője

14-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a 80. születésnapját ünneplő Rhoda Scott. A Hammond Orgona mezítlábas Királynője eredetileg tavaly novemberben adott volna koncertet Budapesten, de lábtörése miatt meg kellett műteni, és a koncert is elmaradt.

Rhoda Scott az amerikai New Jersey államban született egy metodista vándor lelkész legidősebb lányaként. Gyermekkorában a gospel istentiszteletek légkörében nevelkedett, itt fantasztikus zenei és énekes fogékonyságra tett szert. Az eredetileg autodidakta módon tanult zenész 25 éves korában egy mester diplomával a kezében kikerült a New York-i Manhattan School of Music padjaiból, ahol a végzős évfolyamban a legmagasabb adható kitüntetést szerezte meg. Az első fellépésére a Count Basie’s Lounge-ban, Harlemben került sor, ahol az összes jazz híresség azonnal a befogadta.

Rhoda Scott_1

Rhoda Scott amerikai dzsesszorgonista koncertje a Papp László Budapest Sportarénában 2016. december 19-én.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az orgonaművész tavalyi sérüléséből mára teljesen felépült, és ha nem is az első útja vezet Budapestre, de jön! Egy időben szinte hazajárt Magyarországra. Egy korábbi interjúban azt is mondta, ha van előző élet, akkor biztos, hogy magyar volt. Magyar vonzalma azzal kezdődött, hogy a Kodály-módszerről és Bartók népdalgyűjtéseiről írta a diplomamunkáját. A Harlem Orgona Királynője pályafutása kezdete óta mezítláb játszik. Mint mesélte, gyerekként került egy olyan drámai hangszer közelébe, mint amilyen az orgona, és számára természetesen jött, hogy levette a cipőjét. Később már tudatosan csinálta, hogy jobban érzékelje a hangokat a pedálon.

Rhoda Scott sikerének titka, hogy ugyanolyan könnyedén játszik komolyzenét, mint ahogy jazzt, gospelt, vagy bluest. Bámulatos memóriával van megáldva, saját maga szerzi a zenét és állítja össze színpadi repertoárjának nagy részét. A színpadon profizmusa, karizmatikus kisugárzása mellett, kedves mosolya és jellemző.

Rhoda Scott  Fotó: MTI/Mohai Balázs

Rhoda Scott
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Budapest Sportarénában a Lady Quartet néven megismert formációval lép fel, három jazz tehetséggel kiegészülve. A koncerten a klasszikus mester legismertebb dalai lesznek hallhatóak, a trió stílusára jellemzően modern, virtuóz és meglepő harmóniai fordulatokban gazdag előadásmódban. Az eseményen Zeffer András is fellép.