Te + Én

Ezek az előnyei a munkahelyi párkapcsolatnak

Bár sokan a „házi nyúlra nem lövünk” elvet vallják, és kerülik a munkahelyi kapcsolatokat, mégis sok előnye lehet annak, ha a párok egy helyen dolgoznak. Egy Dél-Oregoni Egyetem egyik kutatása szerint a munkahelyi szerelmek sokkal tartósabbak.

A Dél-Oregoni Egyetem kutatói szerint az Egyesült Államokban évente közel nyolcmillió alkalmazott kerül intim kapcsolatba kollégájával. Az esetek felénél ez nem futó kaland, éppen ellenkezőleg hosszan tartó, sokszor házassággal végződő kapcsolat. Itthon még nem készült átfogó felmérés a munkahelyi afférokról, de szinte nincs is olyan ember, aki ne került volna már ilyen helyzetbe, vagy ne lenne egy ismerőse, aki a munkahelyéről „szedte össze” éppen aktuális partnerét.

unsplash.com/Icons8 team

unsplash.com/Icons8 team

Az amerikai Vault.com álláskereső portál felmérése szerint az alkalmazottak 59 százalékának volt már olyan párkapcsolata, ami a munkahelyen szövődött. Ezek mintegy 40 százaléka rövidebb, 35 százaléka pedig kifejezetten alkalmi kapcsolat volt. Az esetek 30 százalékában azonban tartós együttlétről volt szó, sőt a válaszadók 19 százaléka össze is házasodott választottjával.

A munkahelyi viszonyt folytatók közel 30 százaléka számolt be arról, hogy kapcsolata negatívan befolyásolta szakmai előmenetelét, munkatársaival való viszonyát. Éppen ezért van, hogy ezek a viszonyok titokban születnek, és jóformán titokban is maradnak, vagy legalábbis a párok ezt hitték. Meglepő, de a megkérdezett párok szinte mindegyike úgy nyilatkozott, hogy amikor bevallották a kapcsolatukat, rá kellett jönniük, már minden kollégájuk tudott róla.

Fotó: pexels.com/rawpixel.com

Fotó: pexels.com/rawpixel.com

Szóval nem éri meg titkolózni, mert a környezetünk mindent lát. Főleg egy munkahelyen, ahol a pletykák egyébként is mindennaposak. Így, hát mondjuk el, és lesz, ami lesz. Legrosszabb esetben az egyik, vagy mindkét fél munkahelyet vált. De, közben rengeteg mindent nyer: a közös munkahelyen dolgozók iskolai végzettsége, érdeklődési köre hasonló, ami a hosszú távú kapcsolatban előnyt jelenthet. Nagyobb örömmel mennek dolgozni, mert van, aki ösztönöz, képesek az együttműködésre, és sokszor hatékonyabbak is. Otthon persze nem folyamatosan a munka van a középpontba. Ami lényeges megbeszélik, pont, mint más párok. De nem ez irányítja a szabadidejüket. Ezért mindkét fél egyszerre felelős, hogy ne hatalmasodjon el a munka-láz otthon is. Ha ez sikerült, akár a hónap dolgozói címet is megkaphatják, annyira eredményesek lesznek, akár együtt, akár külön-külön.